Notícies ← Altres notícies

Denunciem que la Universitat Miguel Hernández impedix presentar documentació en valencià per optar a unes ajudes de la Càtedra Misteri d’Elx

Plataforma per la Llengua presentarà una queixa a la universitat, després que el rector no haja respost la carta que li va fer arribar per tal que rectifiqués les bases discriminatòries de les ajudes a la investigació 2023 

Les bases per optar a unes ajudes a la investigació de la Càtedra Misteri d'Elx obliguen a presentar únicament en castellà la documentació per sol·licitar les ajudes 

Un investigador va fer arribar el cas al servei de queixes de l'ONG del valencià 

Plataforma per la Llengua presentarà una queixa formal a la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx després que el rector, Juan José Ruiz, no haja respost a la petició de l'entitat per rectificar les bases d'unes ajudes a la investigació de la Càtedra Misteri d'Elx, que obligaven a presentar la documentació en castellà. L'entitat recorda que aquesta obligació és il·legal, i demana que es rectifiquen les bases per admetre documentació en qualsevol dels dos idiomes oficials del País Valencià, i que se suspenguen els efectes de la convocatòria fins que s'esmenen i s'adeqüen a la legalitat.  

L'entitat, que va assabentar-se de la discriminació arran d'una queixa que va presentar un investigador al servei de queixes de Plataforma per la Llengua, apel·la a la responsabilitat de la universitat per rectificar la convocatòria, i expressa el malestar, el desconcert i la perplexitat que li ha generat la coneixença d'aquest requeriment. Una institució acadèmica d'ensenyament superior i investigació, amb la rellevància i prestigi que ostenta la Universitat Miguel Hernández, hauria de ser especialment curosa pel que fa al reconeixement i respecte dels drets lingüístics i de la llengua pròpia del país, i més encara quan la càtedra duu el nom d'una de les mostres més cabdals de la nostra cultura, com és el del Misteri d'Elx. 


  • Si vols que continuem defensant els drets dels valencianoparlants, fes pinya amb els més de 25.000 socis que ja ens donen suport: fes-te'n soci en 3 minuts!


Cal destacar que la UMH no ofereix gairebé cap assignatura en valencià, una situació anòmala als territoris de parla catalana. Tot i que la universitat que forma part de la Xarxa Vives, que impulsa la cooperació entre les universitats de tot el domini lingüístic, tampoc no té cap versió completa de la pàgina web en valencià: alguns dels documents i continguts que s'hi mostren estan únicament disponibles en castellà.  

La càtedra porta el nom de la manifestació cultural més antiga en valencià 

Plataforma per la Llengua lamenta que una càtedra que porta el nom de la manifestació cultural més antiga en català excloga la llengua de la seua praxi diària i, fins i tot, vulnerar la normativa més elemental que la protegix. El Misteri d'Elx és un drama musical sagrat sobre la mort, l'assumpció i la coronació de la Verge Maria, que s'ha representat en valencià sense interrupció des de mitjan segle XV en la Basílica de Santa María i als carrers de la vella ciutat d'Elx. Tot i que els preparatius duren tot l'any, més de 300 voluntaris participen en la representació que té lloc els dies 14 i 15 d'agost. Amb tot, està protegit com a 'Monument Nacional' i proclamat des de l'any 2001 com a Patrimoni Immaterial de la humanitat per la UNESCO. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin