Plataforma per la Llengua va assistir la setmana passada a la trobada anual del grup de treball d'educació de la FUEN, la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees, una de les principals organitzacions en defensa de les minories nacionals i lingüístiques. La trobada, que es va fer a la ciutat de Sibiu (Hermanstadt, en alemany), a la regió històrica de Transsilvània (Romania) entre el dimarts 18 i el divendres 21, va permetre conèixer de primera mà la realitat de la minoria alemanya i compartir experiències sobre educació amb altres minories europees. Marc Guevara, responsable tècnic de l'àrea d'educació i universitats, va ser el representant de l'entitat a la trobada i hi va intervenir per denunciar la situació d'emergència del català, especialment entre els joves, i per explicar la situació de la llengua en el sistema educatiu.
La trobada, que ja fa cinc anys que es du a terme, enguany s'ha celebrat en una ciutat, Sibiu, en què les minories alemanya i hongaresa són molt importants, i ha estat organitzada amb el suport del Fòrum Democràtic dels Alemanys de Romania (DFDR), un partit polític que ha succeït els eslovens de Caríntia (Àustria) com a amfitrió de la trobada. A més de la minoria alemanya de Romania, la trobada també ha comptat amb representants de minories lingüístiques, com la dels montenegrins d'Albània, els turcs meskhetians, els russos d'Estònia, els eslovacs i els alemanys d'Hongria, els lesguians de Rússia, els ladins del Tirol del Sud (Itàlia), els alsacians de França, els danesos d'Alemanya, els alemanys de Polònia i els sòrabs de Lusàcia (Alemanya).
Daniel Alfreider, vicepresident de la xarxa FUEN, i dos representants del Fòrum Democràtic dels Alemanys a Romania (el doctor Paul-Jürgen Porr, president del partit, i Benjamin Jósza, director executiu) van ser els encarregats d'obrir oficialment la trobada el dimecres 19. També hi van assistir el secretari d'estat del Ministeri d'Educació de Romania, Zoltán Kallós, i la secretària d'estat del Departament de Relacions Interètniques, Enikő Bíró Laczikó, que van parlar dels reptes de la nova llei d'educació de Romania per a les minories nacionals. A continuació, Monika Hay, responsable de la comissió d'Educació de l'entitat amfitriona, va impartir una xerrada sobre el sistema educatiu dels alemanys a Romania.
El mateix dia 19, a la tarda, la doctora Liana-Regina Iunesch, del Departament d'Educació de la Facultat de Ciències Socials i Humanitats de la Universitat Lucian-Blaga de Sibiu, va impartir una sessió per explicar com afecta a les minories lingüístiques la transició de l'educació infantil a la primària. Cada organització va explicar la seva realitat i va valorar com és aquesta transició en cada cas, i Guevara, representant de Plataforma per la Llengua, va exposar les dades d'ús de la llengua entre l'alumnat i el jovent, i va alertar de la situació d'emergència en què es troba la llengua arreu dels territoris de parla catalana dels estats espanyol, francès i italià.
La secretària d'estat del Departament de Relacions Interètniques de Romania, Enikő Bíró Laczikó, intervé al costat de Paul-Jürgen Porr, president del Fòrum Democràtic dels Alemanys a Romania, a la dreta de la foto, i de Benjamin Jósza, director executiu del partit, a l'esquerra
L'endemà, el 20 d'abril, es va fer una visita a dues escoles de Sibiu de la minoria alemanya, una d'infantil i una de primària, i els membres del grup van entrar en algunes classes per veure de primera mà quina metodologia d'immersió en alemany es fa servir i quins resultats se n'obtenen. Els representants de les minories també van poder parlar amb els equips directius i els claustres dels centres, cosa que va permetre conèixer el seu dia a dia i fer preguntes sobre la seva tasca pedagògica.
Finalment, el mateix dia 20 a la tarda es va dur a terme una reunió amb els diferents membres dels grups per parlar dels temes que els inquieten respecte de les seves minories lingüístiques, per tal que en els pròxims anys aquestes qüestions es puguin abordar a les trobades del grup d'educació. A més, el director executiu del Fòrum Democràtic dels Alemanys de Romania (DFDR), Benjamin Jósza, va oferir una ruta guiada pel centre històric de la ciutat de Sibiu.
Plataforma per la Llengua, membre associat de la FUEN des d'aquest octubre i membre de suport des del 2018
Plataforma per la Llengua és membre associat de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN) des d'aquest octubre, després de ser-ne membre de suport des del 2018. La FUEN és el principal defensor de les minories nacionals i els grups lingüístics autòctons d'Europa, i agrupa més de 100 organitzacions de 36 estats europeus. L'organització va néixer el 1949 a Versalles per donar un paper digne a les diferents nacions i minories després de la Segona Guerra Mundial, i darrerament ha coordinat iniciatives com el Minority Safepack, una iniciativa legislativa a escala europea per millorar la protecció de les minories. Actualment, FUEN és la veu de les minories nacionals, ètniques, lingüístiques i religioses en organitzacions internacionals com l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) o l'Organització de les Nacions Unides (ONU), en la qual té un estatus consultiu. A més, l'entitat també té un estatus participatiu a la Unió Europea i al Consell d'Europa.