Notícies ← Altres notícies

Dotem de llibres en valencià una trentena de biblioteques del sud del País Valencià

El projecte 'Llibres lliures' té com a objectiu donar a conéixer els llibres en valencià més importants sobre les comarques alacantines, augmentar el fons en valencià de les biblioteques i difondre el coneixement sobre la zona 

Plataforma per la Llengua País Valencià impulsa "Llibres lliures", un projecte per dotar les biblioteques públiques de les comarques d'Alacant de llibres en valencià. El projecte servirà per repartir prop de 300 exemplars de llibres, sobretot de temàtica local, a una trentena de biblioteques i centres culturals de vint-i-dues poblacions que s'hi han acollit.  

L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble: d'una banda, impulsar la lectura de llibres en valencià en aquestes comarques, i, d'altra banda, ajudar a consolidar espais de divulgació d'obres en la llengua pròpia que contribueixen a explicar la realitat de la zona més meridional dels territoris de parla catalana. En concret, la realitat de l'Alacantí, l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, el Baix Segura, el Baix Vinalopó, la Marina Alta, la Marina Baixa i el Vinalopó Mitjà. Es tracta de fer conèixer aquestes comarques a partir d'obres escrites, en general, des de les mateixes comarques.  

Les obres escollides són deu i les han publicat Editorial Afers, Pruna Llibres, Editorial 3i4 i l'alacantina Llibres de Frontera, editorials que també col·laboren amb l'entitat en diferents iniciatives. Els títols són Alacant a part, de José Vicente Mateo; L'Alacant d'El Tio Cuc, i Hèrcules, futbol i política, tots dos de Manuel Lillo i Usechi; Els parlars valencians, de Carles Segura i Vicent Beltran; Alacant queda molt lluny, d'Antoni Rico; Bestiari dels monstres valencians, de David Mateo; Miquel Grau 53/1977, de Llum Quiñonero; Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster; La llengua dels valencians, de Manuel Sanchis Guarner, i Conflicte lingüístic valencià, de Rafael Ninyoles. 

Aquests llibres s'enviaran ara a biblioteques i centres culturals d'Alacant, Alcoi, Alfafara, Beniarbeig, Calp, Crevillent, el Campello, els Poblets, Elx, Gata de Gorgos, Guardamar de Segura, la Nucia, Salines, Mutxamel, Orba, Orxeta, Poble Nou de Benitatxell, Teulada-Moraira, Tibi, Villena, Xàbia i Xixona. 

Una iniciativa emmarcada en el projecte 'Alacant és important' 

"Llibres lliures" s'emmarca en el projecte "Alacant és important", una iniciativa de Plataforma per la Llengua per contribuir a revertir la situació de minorització que pateix el valencià a les comarques del sud i, en particular, a Alacant. En aquestes comarques, el 44,1 % dels habitants sap parlar valencià, però només el 12,35 % el parla a casa com a llengua habitual. Ho diu una enquesta de la Generalitat Valenciana, que també apunta que el 35 % de la gent d'eixa zona creu que el valencià hauria de fer-se servir més, però que només el 18 % dels joves el fan servir habitualment a les xarxes socials. Les dades són preocupants perquè revelen que en les generacions més joves hi ha una tendència decantada cap al castellà, i el valencià queda relegat, sobretot, a l'àmbit educatiu. Per això, l'ONG del valencià alerta que si no s'hi actua de manera immediata, arribarà un punt en què la situació ja no es podrà revertir.  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin