Notícies ← Altres notícies

Presentam “Som 10 milions, som una llengua”, una guia didàctica sobre el català per a estudiants, docents i públic general

La guia, disponible en paper i format digital, ha estat editada per Plataforma per la Llengua amb el suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears

Durant les darreres setmanes Plataforma per la Llengua ha presentat a la Biblioteca Municipal d'Eivissa i a l'Espai Suscultura de Palma un nou material didàctic: es tracta de la guia Som 10 milions, som una llengua, que ha de servir per explicar diferents aspectes de la llengua catalana als alumnes de 4t d'ESO, batxillerat i al personal docent, però també al públic general.  
 
La presentació de la guia, que es va fer el dia 24 de setembre a Eivissa i el dia 14 d'octubre a Palma, ha anat a càrrec del sociolingüista i delegat de Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, Ivan Solivellas. Tothom que ho vulgui ja la pot consultar en paper i en format digital al web de l'entitat. L'edició ha comptat amb el suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i la publicació s'ha estructurat en tres grans apartats: "Llengua i dialecte: la unitat dins la diversitat", "El català al món" i "Un breu repàs d'història". 

En el primer apartat de la guia es parla d'aspectes com el concepte de llengua i dialecte, l'estàndard i les altres denominacions del català, com ara mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer. En el segon apartat es posa en situació la llengua en relació amb la resta d'idiomes europeus i s'explica que, tot i ser la catorzena llengua en nombre de parlants, no és un idioma oficial de la Unió Europea, a diferència d'altres llengües amb menys parlants. En aquest apartat també s'explica per què el català no és una llengua minoritària, però sí minoritzada, que no gaudeix d'un reconeixement legal ple a l'Estat espanyol ni d'un ús social normalitzat, a causa de la imposició del castellà. Finalment, en el darrer apartat es fa un repàs històric de l'evolució de la llengua des que va néixer fins a l'actualitat, fent esment a la defensa de la unitat de la llengua des de la diversitat que va liderar Antoni M. Alcover. Aquest il·lustre escriptor i lingüista deia que «Qui no sap que això que en diuen català, rossellonès, mallorquí, menorquí, eivissenc, valencià, tortosí, pallarès, alacantí, no són més modalitats diferents d'un mateix i únic idioma, que el podeu anomenar com vulgueu mentre no faceu la toixarrudesa de negar-li l'existència , que després de tot, la tendrà, tant si la negau com si la hi regoneixeu?.» 

Aquesta guia didàctica de Plataforma per la Llengua ha de contribuir a enriquir el panorama existent de materials divulgatius sobre la llengua catalana fets tenint en compte la diversitat de la llengua arreu del domini lingüístic. En els propers mesos es duran a terme presentacions a Menorca i Formentera. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin