Unes 300 persones van omplir la plaça del Vapor Ventalló de Terrassa aquest dissabte passat, dia 8, a la tarda per gaudir de la Primera Mostra de Glosa de la cocapital del Vallès Occidental. L'activitat va ser impulsada per l'agrupació Terrassa Glosa, que va néixer a principi d'any, i va comptar amb el suport d'Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua.
Feia mesos que l'agrupació treballava per preparar la jornada i va voler comptar amb els glosadors més destacats de la disciplina de tot el domini lingüístic. Arribats des de Mallorca, Maribel Servera i Mateu Xurí van deixar bocabadats els assistents amb la seva improvisació i no van ser els únics que ho van aconseguir: Laia Pedrol i Alexandre Nebot, experts glosadors de Sabadell i Barcelona, també van fer un gran paper damunt l'escenari.
La gran assistència de públic, malgrat la previsió de pluja, va superar les expectatives i gairebé un centenar de persones van haver de seguir l'espectacle drets. Durant les dues hores que va durar la Mostra, els glosadors van haver de superar set proves: des de versos improvisats a partir de situacions escenificades per l'actor Marc Bartolí fins a proves de lluïment a partir d'un concepte, passant per resolucions glosades d'endevinalles proposades per Olga Prat, la ponicana, l'encarregada de proposar els temes i conduir l'acte.
Els glosadors van haver d'improvisar damunt de les melodies, cada vegada diferents, que tocava la Blai Casals Glosa Band i no hi van faltar les referències a la cultura i a l'actualitat política catalana ni la defensa de la llengua. El públic va connectar en tot moment amb els glosadors, que van demostrar que estaven en plena forma.
La I Mostra de Glosa de Terrassa va servir per constatar que aquest gènere de cançó improvisada és més viu que mai i que, gràcies a l'agrupació Terrassa Glosa, s'està fent un lloc a la ciutat egarenca. A més de col·laborar amb l'organització de la Mostra, l'ONG del català també ha col·laborat amb l'entitat per organitzar tallers de glosa a un centre de secundària. L'objectiu tant dels tallers com de la Mostra és normalitzar el català a través d'una eina cultural de tradició històrica arreu del domini lingüístic com és la glosa.