Notícies ← Altres notícies

10 accions per a l’escola en català que hem fet el darrer any

Que el català segueixi com a llengua vehicular en l'educació de les Illes, una campanya per reivindicar la figura dels referents lingüístics o més d'un centenar de xerrades i tallers a les aules d'arreu del territori són algunes de les accions que hem dut a terme en l'àmbit educatiu.

Descobreix-les en aquest article!

L'escola en català és al centre del debat mediàtic, polític i social. Fa mesos el Tribunal Suprem va ratificar la sentència del TSJC que pretén imposar un mínim del 25% de castellà a les aules i ara els partits del Govern, el PSC i En Comú Podem han presentat una proposta per modificar la Llei de política lingüística i incorporar-hi el castellà com a llengua vehicular. L'escola en català necessita reforç, no retallades!

En els últims mesos hem pogut llegir titulars com ara que "El català perd 500.000 parlants en 16 anys i és d'ús habitual només per al 36% de catalans" o que "8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà". Són titulars que evidencien el delicat estat de salut en què es troba la llengua, una situació que s'ha de combatre en diversos fronts, però especialment a través de l'educació. L'escola ha de garantir que tothom pugui assolir un bon nivell de català i el model d'immersió lingüística és indispensable per assegurar la cohesió social.  

Per això, aquests darrers anys Plataforma per la Llengua ha tingut com un dels principals eixos d'acció el manteniment del model d'escola en català. Vols conèixer les accions més destacades que hem fet durant l'últim any per defensar la llengua a l'escola? T'ho resumim en aquest article: 

1. Reclamem al Govern de Catalunya que rectifiqui i que reforci el model d'escola en català 

Fem pressió als partits per rectificar la modificació de la Llei de política lingüística presentada per ERC, Junts, PSC i En Comú Podem, que acata la sentència del TSJC. El Govern no pot cedir a l'activisme judicial que, sense cap criteri pedagògic, pretén tombar un model que afavoreix la cohesió social i que està avalat per una immensa majoria de la societat.  

Creiem fermament que la inclusió de la vehicularitat del castellà en la legislació catalana implicaria un retrocés en l'ús del català a l'escola i que alhora no serviria per respondre a les exigències de la sentència del TSJC.  

2. Coordinem el manifest "Defensem l'escola en català" i impulsem una campanya de recollida de signatures per proposar una alternativa als impulsors de la modificació de llei 

Hem participat en la coordinació del manifest "Defensem l'escola en català" per aplegar suports per aturar la modificació de Llei de política lingüística presentada per ERC, Junts, el PSC i En Comú Podem. Considerem que aquest acord constitueix un retrocés amenaçador per al futur de la llengua a les escoles, un àmbit clau per normalitzar-la. Es tracta d'un manifest que ja ha estat signat per 200 personalitats destacades en molts àmbits diferents.   

A més, també hem impulsat una campanya de recollida de signatures a través del portal participatiu Canvia.cat per pressionar els grups parlamentaris i demanar-los que aturin la proposta de modificació de llei. Titulada "Passa a l'acció per l'escola en català!", la campanya està oberta a tothom i proposa una alternativa per contestar l'embat judicial a través de tres línies d'acció: retirar la proposta de modificació de la Llei de política lingüística, crear un pla d'acció perquè la immersió s'apliqui i impulsar un front judicial comú. Les signatures recollides es faran arribar als portaveus dels grups parlamentaris impulsors del canvi legal. 

3. Sortim als carrers en defensa de l'escola en català 

Plataforma per la Llengua va donar suport a la vaga de docents del 23M en defensa de la llengua. A través de la vaga, l'entitat va reclamar al Govern de Catalunya que assumís totes les responsabilitats en la defensa del català a l'escola i que actués per evitar que els centres es vegin obligats a acatar la sentència. A més, en el marc de la vaga, Plataforma per la Llengua va instar les famílies i els alumnes a manifestar-se en contra de la judicialització del català. 

Tanmateix, aquesta no és l'única concentració en defensa del català a l'escola d'aquest darrer any. L'ONG del català també va participar en la gran manifestació organitzada per Somescola i la manifestació per la defensa del català a la Catalunya del Nord. Els voluntaris dels grups territorials de l'entitat també han participat en manifestacions en defensa de la immersió lingüística arreu del domini, per exemple a Barcelona  o Granollers. 

4. Organitzem debats, xerrades i actes per fomentar la defensa de l'ensenyament en català entre la ciutadania 

Perquè cal que tots prenguem part en la lluita per la defensa de l'escola en català, Plataforma per la Llengua ha recorregut el territori per conscienciar la població. En són exemples la taula rodona "La llengua a l'educació de Formentera", on vam debatre sobre l'estat de la llengua catalana entre el jovent en l'àmbit escolar, o la que es va organitzar a Sineu, Mallorca. Titulada "Escola en català: acció - reacció", més de mig centenar de persones van debatre sobre les millors estratègies per posar la llengua al centre de l'àmbit educatiu.  

5. Treballem per normalitzar el català a totes les aules del domini lingüístic 

Per poder viure plenament en català a l'escola i incidir en els moments d'oci del jovent, hem organitzat més de 40 tallers de TikTok als instituts del País Valencià amb l'objectiu d'impulsar la llengua a la xarxa social més popular entre els joves.  

A més, també hem impulsat les jornades #Memètica, més de 50 tallers d'humor i mems als instituts valencians coorganitzats amb el BEA, el principal sindicat d'estudiants del País Valencià, i membres del col·lectiu Kalebarraka. 

A les Illes Balears hem consolidat la tercera edició dels tallers de rap en català a instituts de Menorca, que s'han fet amb el suport del Consell Insular de Menorca i amb el raper ciutadellenc Lluís Juaneda (Organic). Enguany també hem donat el tret de sortida de l'Eivissa Bits, el projecte de Plataforma per la Llengua per potenciar el català entre el jovent de l'illa. A través d'aquesta iniciativa, estudiants eivissencs de 3r i 4t d'ESO de la Ciutat d'Eivissa i artistes d'arreu del domini lingüístic enregistraran un disc que combinarà música urbana amb cant tradicional. 

A l'Alguer també continuem defensant la llengua entre la canalla. Amb aquest objectiu, hem tornat a donar vida al projecte Mans Manetes amb una nova coral de minyones i minyons algueresos i catalans que van cantar a l'Aplec Internacional de l'Adifolk i on van participar més de 800 persones de grups de folk catalans.  

I pel que fa al Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català, hem estat d'enhorabona: en l'edició d'enguany s'han incrementat gairebé un 20% les escoles inscrites i es van duplicar les inscripcions d'aules a l'Alguer i les Illes Balears. A més, un any més, el concurs ha comptat amb representants de tots els territoris de parla catalana! 

Així va anar el 6è Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català de 2021

6. Volem normalitzar el català a les universitats! 

Plataforma per la Llengua, el Bloc d'Estudiants Agermanats del País Valencià (BEA), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) hem engegat la campanya "La universitat en català" per exigir que el català sigui respectat a la universitat. En aquest marc, hem habilitat una web perquè els estudiants universitaris del Principat, les Illes i el País Valencià puguin denunciar més fàcilment les vulneracions dels seus drets lingüístics.  

Animem els estudiants a presentar-hi una reclamació quan alguna assignatura no s'imparteixi en la llengua que consta al pla docent, quan hi hagi manca d'oferta d'assignatures en català als graus o als màsters o quan es vulnerin els drets lingüístics de l'alumnat. Només al primer quadrimestre, ja s'han rebut 209 queixes per discriminacions lingüístiques a les universitats. Tenim dret a estudiar en català també a la universitat!   

7. Impulsem una campanya per reivindicar el paper dels referents lingüístics entre el jovent, juntament amb els sindicats SEPC, USTEC-STEs (IAC) i Intersindical-CSC 

Al setembre vam engegar "Tots som referents lingüístics. No t'excusis!"', una campanya perquè els adults prenguin consciència del paper que tenen com a referents lingüístics davant dels més joves. La campanya, que ja ha recollit més de 32.000 adhesions, neix de la necessitat d'estimular l'ús social del català entre els infants i els adolescents, que cada cop es relacionen més en castellà. 

"No t'excusis!" també vol conscienciar els adults de les seves actituds lingüístiques i fomentar l'ús del català com a llengua vehicular. Per això, en el marc de la campanya s'organitzen actes arreu del territori i es publiquen guies amb consells específics per a cadascun dels grups socials que tenen més contacte amb els infants i els adolescents. 

A més, coincidint amb la sentència del Suprem, la segona fase de la campanya, es va dedicar als docents, i vam publicar un conjunt de vídeos humorístics per denunciar les males actituds lingüístiques als instituts i una guia amb consells específics per als docents per a facilitar-los la normalització de la llengua a l'entorn escolar. 

Acte a Lleida de la campanya No t'excusis!

8. Ens unim amb set organitzacions per demanar a l'ONU que actuï a favor de l'escola en català 

Per parar el cop contra la immersió vam enviar una comunicació al relator de minories de les Nacions Unides, Fernand de Varennes, signada per Plataforma per la Llengua juntament amb el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Fundació Escola Valenciana, Language Rights, USTEC-STEs-(IAC), la Intersindical i Sine Qua Non. 

La comunicació informava el relator dels reiterats atacs que ha rebut la immersió lingüística els últims anys de l'Estat espanyol i li proposava que emprengués accions concretes en defensa de l'escola en català. 

9. Reconeixem els que ens han precedit: Joaquim Arenas rep el Premi Especial del Jurat a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

Perquè volem reconèixer aquells que ens han precedit en la lluita per l'educació en català, el jurat dels darrers Premis Martí Gasull i Roig, organitzats per Plataforma per la Llengua, va lliurar el Premi Especial del Jurat al pedagog i pare de la immersió Joaquim Arenas per la seva tasca en defensa de la llengua.   

A més, l'entitat també va triar el pedagog mataroní per obrir la darrera Assemblea General de l'entitat a través d'un vídeo que recull una conversa enregistrada amb el Nel·lo C, cantant de música urbana. A la conversa tots dos reflexionen sobre el passat, el present i el futur de l'ensenyament en català. 

La conversa es pot recuperar aquí: Joaquim Arenas i Nel·lo C conversen sobre el català com a eina d'aprenentatge i cohesió social 

10. Avancem plegats: esperonem l'educació en català a tot el domini lingüístic  

Aquest febrer ens enorgullíem d'un gran èxit per la llengua: vam aconseguir que la nova Llei d'educació de les Illes Balears no obligués a emprar el castellà com a llengua vehicular de l'escola.  

Juntament amb el Moviment per l'Escola en català a les Illes vam fer rectificar el Govern balear, mantenint el català com l'única llengua vehicular de manera obligatòria en l'educació. 

A la Catalunya del Nord vam fer pressió perquè els candidats a les eleccions regionals asseguressin l'ensenyament del català a l'educació secundària pública, tant als liceus generalistes com als professionals. També vam reclamar la modificació de l'article 2 de la Constitució francesa per poder desplegar l'anomenada Llei Molac, un fet que permetria avançar en el reconeixement dels drets dels catalanoparlants en aquest territori i garantir el dret a la immersió lingüística en català. 

A l'Alguer vam activar una nova campanya per l'alguerès a les escoles difonent el dret de les famílies a demanar la didàctica en alguerès. També vam promoure un nou curs de català per principiants amb l'objectiu de preparar-los per al certificat de català A2. 

Al País Valencià, a més dels tallers de rap, mems i la campanya "La universitat en valencià", vam reclamar la vehicularitat del valencià a l'educació amb l'objectiu d'afavorir l'ús normal del valencià a les aules i a fora.  

La defensa del dret a l'educació en català a totes les escoles del domini ha estat, i continuarà sent, un dels eixos vertebradors de l'acció de Plataforma per la Llengua. A través de les accions descrites en aquests deu punts, i totes les que duem a terme en els altres àmbits, treballem per poder viure plenament en català. Per aconseguir-ho, però, ens cal el teu compromís. T'hi afegeixes?  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin