Unes 300 persones van participar aquest diumenge 30 de gener en els actes organitzats en el marc de l'encesa de la 53a Flama de la Llengua Catalana. La jornada, que va tenir lloc a Prada de Conflent, va ser organitzada pel Casal del Conflent, entitat associada a l'ONG del català, juntament amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Centre Excursionista de Gràcia de Barcelona, que enguany celebra el centenari.
La jornada va començar a les 10:30 h davant de l'antiga batllia de Prada amb una intervenció del filòleg Jordi Mir, gran coneixedor de Pompeu Fabra, i va continuar davant de la casa on el gramàtic va viure durant l'exili. A la tomba del Fabra, davant d'unes 150 persones, van tenir lloc els parlaments de les entitats i de l'Ajuntament de Prada de Conflent, que van donar pas a l'acte d'encesa de la flama i a una ofrena de flors. Després de cantar Els Segadors, els assistents van poder gaudir d'una actuació de la colla castellera Els Pallagos del Conflent i de l'acompanyament musical dels grallers Els Desmanyacs, que van protagonitzar una cercavila amb els Timbalers dels Nyerros fins a la plaça de la República.
L'acte també va servir per retre homenatge al músic nord-català Maties Mazarico a través d'una trobada de cantadors i sonadors dels Països Catalans que va reunir fins a 300 persones. Amb un cost de 10 euros per entrada, l'acte va arrencar a les 15 h al Palau d'Esports i va comptar amb la participació de Jaume Arnella, Biel Majoral, Vicent Torrent, Corrandes són corrandes, La Gravetat del Coulomb, Xeremiers Martorell i professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà.
Després d'aquest primer acte d'encesa de la flama, els actes de la 53a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana continuen el 13 de febrer amb la pujada de la flama al Tossal del Rei, a la frontera entre el País Valencià, Catalunya i Aragó, i amb el lliurament de la flama el 20 de febrer al Monestir de Montserrat.