Notícies ← Altres notícies

Exigim a l’Ajuntament del Campello que deixe d’excloure el valencià

Plataforma per la Llengua demana que es faça servir el valencià en la retolació urbana, en la pàgina web i en les xarxes socials del consistori, en què fins ara es feia servir exclusivament el castellà

Plataforma per la Llengua ha denunciat a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana i a l'Ajuntament del Campello que el consistori no té en compte l'oficialitat del valencià i que l'exclou de la web, les xarxes socials i la retolació urbana. L'entitat considera en aquest cas s'incompleix la legalitat i es discrimina els valencianoparlants i reclama al consistori que rectifique.

Feia anys que la web corporativa de l'Ajuntament del Campello oferia una versió en valencià, perquè el consistori ho garantia a través -això sí- d'una traducció automàtica sense revisar oferta per un servei de programari lliure i gratuït. Però amb el retorn del Partit Popular a l'Ajuntament el 2019, després d'un mandat de Compromís, el consistori ha tirat pel dret i ha decidit retirar de la web l'enllaç a la versió en valencià. Ara mateix, per tant, la web només s'ofereix en castellà, malgrat que el Campello està inclòs dins dels municipis de predomini lingüístic valencià.

L'ús de la llengua, però, no és millor a les xarxes socials corporatives ni a la retolació urbana. Pel que fa a les xarxes, al Facebook de l'Ajuntament la majoria de missatges són bilingües, tot i que prioritzen el castellà, i el Twitter corporatiu és només en castellà. Pel que fa a la retolació urbana, el consistori està prescindint del valencià en les noves retolacions.

Plataforma per la Llengua considera que l'Ajuntament del Campello ha d'incloure el valencià en la comunicació institucional i que, si continua sense fer-ho, està vulnerant el dret de la ciutadania a l'ús del valencià i el deure de les institucions a l'atenció en la llengua pròpia.

En concret, l'Ajuntament ha incomplert l'Estatut d'Autonomia i la Llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià, que reconeixen l'ús normal i oficial de la llengua pròpia, i la Llei 8/2010, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, que fixa el deure de les institucions locals de promoure la llengua. A més, el fet de no retolar en valencià també incompleix el Decret 145/1986, del Consell, que fixa l'obligació de les entitats locals de retolar en valencià carreteres, camins, carrers i serveis d'interés públic.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin