Notícies ← Altres notícies

Els instituts de Maó fan rap en català

Plataforma per la Llengua consolida la tercera edició dels tallers de rap en català a Menorca, que s'han fet amb el suport del Consell Insular de Menorca

Els alumnes de 2n d'ESO de l'IES Joan Ramis i Ramis, l'IES Pasqual Calbó i l'IES Cap de llevant han duit a terme un projecte de prop de vint tallers de rap en català. Aquest és un projecte consolidat en què l'ONG del català, amb el suport del Consell Insular de Menorca, mostra als alumnes tot un univers de lleure i creació en la llengua que compartim 10 milions de ciutadans europeus i que va de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer.

Els tallers han estat dirigits pel raper ciutadellenc Lluís Juaneda (Orgànic) i cada sessió ha estat de 50 minuts. En aquests tallers es presenta l'estil de música urbana que és el rap i els alumnes interactuen i creen la seva cançó a partir d'una base musical d'aquest estil artístic. Així es poden ressaltar valors com el treball en equip, l'esforç comú i els vincles que es creïn entre ells dins del marc de la llengua catalana. Posteriorment, són els fillets i filletes qui posen fil a l'agulla: arriba l'hora de composar un text, posar-hi ritme i cantar-lo davant dels seus companys.

Aquest projecte és fruit del treball per a la normalització de l'ús del català que promou Plataforma per la Llengua, l'ONG del català, i que cerca estimular que alumnes, mestres i instituts descobreixin la faceta lúdica i creativa de la llengua catalana.

El rap, com altres disciplines artístiques, permet que els alumnes coneguin altres realitats, visions i pensaments i, amb aquests tallers, que ho facin amb naturalitat en la llengua pròpia de Menorca. D'aquesta manera els estudiants comproven que el català és una element de lleure, a més a més d'una assignatura. Esdevenen protagonistes d'una activitat que els desenvolupa el pensament crític amb la societat i el seu entorn, alhora que permet als alumnes d'aproximar-se emocionalment a la llengua catalana a través de la música urbana d'una forma dinàmica i educativa.

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin