Notícies ← Altres notícies

A les Illes, per cada jove de família castellanoparlant que adopta el català com a llengua habitual n’hi ha 7,5 de catalanoparlants que adopten el castellà

L'informeCat 2021 exposa 50 dades sobre la situació de la llengua catalana

Plataforma per la Llengua ha publicat recentment l'InformeCat 2021, un recull de 50 dades sobre l'estat del català. Aquest report és una radiografia de la seva situació de la llengua dins els àmbits socials, econòmic, cultural i jurídic arreu del domini lingüístic. En general, les dades reflecteixen un descens de l'ús social i que català és de cada vegada més poc present a les noves generacions, tant a la cultura que consumeixen com a l'entorn de l'educació.

Una dada que posa de manifest aquest report és que només el 19 % dels alumnes de sisè de primària escolaritzats a les Illes Balears durant l'any 2020 tenen un nivell alt de català. Una possible conseqüència d'aquest fet podria ser que per cada jove de família castellanoparlant que adopta el català com a primera llengua, n'hi ha 75 joves de famílies catalanoparlants que adopten el castellà com a llengua habitual.

Passada l'adolescència, l'etapa universitària tampoc no els facilita una educació en català. Com explica l'InformeCat, a la Universitat de les Illes Balears tan sols el 19,8 % de les classes de Dret són en català. En l'àmbit científic, les dades tampoc no són favorables per a la llengua i, en aquest cas, el 73,9 % de les assignatures del departament de medicina de la UIB són impartides en castellà.

Quant a població general, l'InformeCat apunta que només el 36,8 % dels illencs té el català com a llengua habitual exclusiva.

Tot i que ens trobam en emergència lingüística i que hi ha dades preocupants que cal de revertir, l'informe també n'ha destacat algunes d'esperançadores. Per exemple, el 53,6 % dels joves illencs trien obres de teatre en català i, dins l'apartat d'empreses i serveis, hi ha més de 60 empreses de Catalunya, Illes Balears, País Valencià i l'Alguer col·laboren amb el Segell de "producte lingüísticament responsable".

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin