Notícies ← Altres notícies

L’Alguer protagonitza un cicle d’activitats a Palma

Plataforma per la Llengua col·labora amb l'Obra Cultural Balear i l'Ajuntament de Palma en l'organització d'un cicle d'encontres culturals dedicats a la ciutat catalana de Sardenya

El centre cultural Can Alcover acollirà entre el 21 i el 30 d'octubre un cicle d'activitats dedicat a l'Alguer organitzat per l'Obra Cultural Balear en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma i Plataforma per la Llengua.

La iniciativa pretén donar a conèixer la ciutat i retre homenatge al seu agermanament amb Palma (1988). Mallorca i l'Alguer comparteixen llengua, cultura i història, ja que fou repoblada per ciutadans provinents de diferents indrets de la Corona d'Aragó i s'hi parla català.

El cicle contempla l'exposició d'una mostra fotogràfica composta per 30 fotografies i que duu per títol L'Alguer que ens inspira del fotògraf barceloní Joan Mayoral, que del 1980 freqüenta la ciutat i vanta d'un arxiu personal que testimonia com el territori ha evolucionat en el temps.

A banda, també es duran a terme dues conferències; es començarà amb La llengua catalana a l'Alguer: història i característiques, a càrrec del professor de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Corbera, dimarts 26 d'octubre a les 7 de la tarda. Corbera, va fer estudis específics de dialectologia ja a partir dels anys 80 i té a l'actiu diverses publicacions, entre les quals recordem Caracterització del lèxic alguerés, obra premiada amb el Premi Josep Sanna a l'any 1995 i publicat al 2000.

Divendres 29 a les 7 de la tarda, Situació actual i perspectives del català a l'Alguer amb la delegada de Plataforma per la Llengua a l'Alguer, Irene Coghene i l'ex-síndic de l'Alguer i director de l'Obra Cultural de l'Alguer, Carlo Sechi. A continuació, a les 8 de la tarda, es preveu la projecció del documental L'Alguer, un pentagrama com un carrer, produït per Plataforma per la Llengua i dirigit per Roger Cassany, que serà present en sala. Lo títol pren vida d'una frase de la cançó L'orquestra de la Pedrera, escrita del mestre Franco Cano, que fa part del llibre-disc Mans Manetes. l'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons.

'Pot la música salvar una llengua?', aquest és l'interrogant que guia lo documental ja que a l'Alguer, en els darrers 50 anys, la cadena de transmissió del català parlat de pares a fills s'ha trencat dràsticament i avui, a punt de convertir-se en una llengua morta en l'àmbit social, només les cançons populars la poden mantenir viva. 

La cloenda serà protagonitzada per Claudio Gabriel Sanna & Rall Grup, que seran els encarregats de musicar aquest cicle amb un concert titulat La cançó catalana a l'Alguer, el resultat d'un treball d'estudi i recuperació de la tradició, que el cantautor alguerès ha portat endavant des del 1981. Un viatge musical que ens explica la evolució de la música en català de l'Alguer, a través del segles, des del 1400 fins avui, enriquint els passatges amb referències a la història, la llengua i la situació social de la ciutat catalana d'Itàlia.

El repertori inclou balades de la edat mitjana d'origen català en la versió algueresa, cançons populars i poesies del 800 i 900 musicades per autors algueresos, cançons de cantautors actuals, d'amor i de taverna. Claudio Gabriel Sanna (veu i guitarra) serà acompanyat per Meritxell Gené (veu i guitarra), Dario Pinna (violí) i Josep Cols (piano i acordió) conformen el grup.

Totes les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia al correu: activitats@ocb.cat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin