Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua participa en l’assemblea 2020 de la FUEN

Aquest dissabte 24 d'octubre la Plataforma per la Llengua ha participat en l'assemblea 2020 de delegats i delegades de la xarxa europea FUEN, de la qual és membre des del 2018.

Un any més la FUEN (Unió Federal de les Nacionalitats Europees) ha convocat els seus delegats a l'assemblea anual de l'organització per fer-ne el balanç organitzatiu i econòmic de l'any. La coordinadora d'Internacional de la Plataforma per la Llengua, Marga Payola, hi ha assistit en representació de la Plataforma per la Llengua. Aquest 2020, a causa de la situació excepcional desencadenada per la Covid-19, la trobada es va fer en línia. El fet excepcional va comportar una modificació dels estatuts, que va ser aprovada durant l'assemblea, i que permet continuar treballant i adoptant decisions de forma no presencial. 

Així mateix, l'assemblea va adoptar una resolució per assegurar la protecció i salvaguarda de les minories autòctones nacionals i de les comunitats lingüístiques i llur llegat cultural. En temps de pandèmia, l'accés a la informació i a la Salut en llur llengua pròpia esdevenen essencials i, més que mai, primordials. 

L'assemblea va celebrar l'èxit que està tenint la iniciativa ciutadana europea Minority SafePack, una de les accions empreses aquest any per la FUEN, que insta les institucions europees a legislar sobre les llengües no oficials de la Unió Europea. La setmana passada va tenir lloc l'audiència pública de la iniciativa al Parlament Europeu, en què van comparèixer les entitats promotores de la iniciativa juntament amb les diverses institucions europees que han de donar el seu aval a la continuació del procés consultiu. Aquesta és la fase prèvia a l'emissió de la valoració de la Comissió Europea. 

FUEN és una organització internacional no governamental creada el 1949 juntament amb la formació del Consell d'Europa i que agrupa actualment més de cent organitzacions representatives de minories ètniques, lingüístiques i nacionals d'arreu d'Europa. La xarxa va tenir un paper clau per encoratjar el Consell d'Europa a adoptar la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries i la Convenció marc per a la protecció de les minories nacionals. La FUEN té estatut participatiu al Consell d'Europa des del 1989 i a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) des del 1995. Té la seu principal a Flensburg (Alemanya), a Berlín i a Brussel·les.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin