Notícies ← Altres notícies

Només 1 de cada 10 continguts propis del diari ‘Menorca’ és en català

Es diari destaca per una elevada presència del castellà. Paradoxalment, el català és la llengua majoritària de les opinions i cartes dels lectors del diari.

L'estudi serà presentat aquest dissabte en una jornada organitzada per la Plataforma per la Llengua Menorca, que es podrà seguir presencialment o en línia.

La Plataforma per la Llengua analitzarà aquest dissabte la situació del català als mitjans de comunicació de Menorca en la “I Jornada de Mitjans de Comunicació i Llengua a Menorca”. Debat sobre la situació i reptes de futur' que tindrà lloc a partir de les cinc de la tarda, a la sala d'actes de l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella, i que es podrà seguir íntegrament en línia o bé de manera presencial, si bé, en aquest cas, la inscripció prèvia és obligatòria.

Durant la jornada, l’ONG del català presentarà l’estudi El català al diari Menorca. L’estudi mostra que que, tot i que el diari Menorca ofereix continguts en castellà i en català, la presència del català és molt reduïda. Aquest fet preocupa, especialment si es té en compte la realitat sociolingüística de les Illes Balears i de Menorca, concretament, on, segons les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics duta a terme pel Govern balear, gairebé el 90 % dels menorquins saben llegir en català i el 67 % el sap escriure. De fet, Menorca és l’illa de les Balears on més sovint s’enceten les converses en català.

Les xifres, que es presentaran i es publicaran en la seva totalitat dissabte, mostren que, per bé que el total de català a Es Diari ja és, de per si, reduït, paradoxalment on més presència de la llengua pròpia hi ha és en els continguts externs, i més concretament en les cartes i opinions dels lectors, la majoria de les quals són en català. En canvi, les xifres difereixen molt en el cas dels continguts propis: si cada edició inclou uns 130 continguts de mitjana, només 13 són en català (que representa un 10 %), segons les edicions analitzades.

Els usos d’ambdues llengües encara difereixen més en detriment del català si analitzem el diari en termes dels enunciats, tal com s’exposarà dissabte a la jornada. En total, en les catorze edicions del període estudiat s’han detectat 182 continguts propis en català i que representen el 9,98 % del total. Per contra, els continguts en castellà superen els 1.600 (el 90,02 %).

A banda de presentar aquest estudi, la jornada que dissabte organitzarà la Plataforma per la Llengua té com a objectiu fer una anàlisi rigorosa de la presència del català als mitjans de comunicació orals i escrits de l'illa, debatre si aquesta situació és un reflex de la realitat sociolingüística insular, i conèixer, amb el testimoni de diferents experts, diversos exemples d'arreu del domini lingüístic aplicables al cas menorquí.

Les persones que hi vulguin assistir presencialment han d’inscriure’s en aquesta pàgina web.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin