Notícies ← Altres notícies

Instagram fa 10 anys que discrimina el català

Facebook i Whatsapp, que són del mateix grup que Instagram, tenen l'opció d'utilitzar el català, mentre que Instagram es queda enrere perquè no inclou la nostra llengua. 

L'anomalia i el tracte discriminatori cap als usuaris catalanoparlants d'una de les aplicacions més utilitzades pel jovent influeix en les dinàmiques i l'accés a la llengua.

Instagram, la tercera aplicació més utilitzada del món, amb més de mil milions d'usuaris, va sortir avui fa 10 anys al mercat i continua sense incloure el català en la seva configuració. La Plataforma per la Llengua recull queixes dels usuaris catalanoparlants que veuen com se'ls nega, un any més, la possibilitat de configurar l'aplicació en la seva llengua. És un tracte del tot anormal i discriminatori cap als usuaris catalanoparlants, tenint en compte que de les 35 llengües disponibles a Instagram, el català no hi és, malgrat que hi ha llengües amb un nombre inferior de parlants, com l'eslovac o el danès.

Facebook va adquirir Instagram el 2012, dos anys més tard que sortís al mercat, i, mentre que la primera plataforma disposa del català en la seva interfície i des de fa anys, la segona no. Amb Whatsapp, però, això no passa: tot i que Facebook va comprar l'aplicació de missatgeria l'any 2014, els usuaris poden configurar-la en català. Això implica que, encara que el dispositiu amb què s'estigui consultant Instagram estigui configurat en català, l'aplicació no reconeixerà la llengua i farà servir aquella que cregui que és més convenient. El 2019 la Plataforma per la Llengua va adreçar-se a Instagram formalment per revertir aquesta situació sense obtenir resposta. 

Segons que va recollir l'InformeCat 2018, un 72,8% dels catalans fan servir el català a les xarxes socials, a banda que són una peça clau de les interaccions entre els joves. Així, la impossibilitat que Instagram -una de les més emprades per aquest públic- disposi del català té una gran repercussió en les seves dinàmiques i és un impediment clar per a l'accés normal a la llengua entre el jovent. 

Volem fer m'agrada, compartir, seguir i publicar en català!

Perquè la presència del català sigui cada cop més gran, l'ONG del català va incorporar l'any passat 14 adhesius en català en format GIF que es poden enganxar a les històries d'Instagram amb frases com "T'estimo", "Per molts anys" o "Utilitza la llengua". També s'han anat incorporant els anomenats "filtres", amb què els seguidors poden divertir-se i descobrir quina pel·lícula de Disney els agradaria veure en català, quin famós els agradaria que fes de la seva parella lingüística i, aviat, esbrinar qui seria el periodista esportiu que narraria els partits del videojoc FIFA en català. 

Si cada seguidor de l'Instagram de la Plataforma per la Llengua envia una reclamació perquè l'aplicació incorpori el català, aconseguirem que arribin més de 27.000 sol·licituds als desenvolupadors per incloure la nostra llengua. Com més reclamacions rebin d'una mateixa incidència, més probabilitats hi haurà que els desenvolupadors la prioritzin. Encara no saps com fer-ho? Descobreix-ho i actua pel català!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin