Notícies ← Altres notícies

Un pas més per introduir l’alguerès en l’ensenyament a Sardenya

El govern sard aprova el desplegament de la llei del 2018 que ha de permetre la introducció de l'alguerès en l'ensenyament

La Plataforma per la Llengua celebra que es faci un pas més per fer efectiva la llei de política lingüística regional, aprovada el 2018, i que ha de permetre en un futur que els minyons de l'Alguer puguin estudiar en català. El 92,3% dels algueresos, que volien que la llengua fos introduïda de manera definitiva a les escoles i en horari lectiu, celebren ara la notícia que fa dos anys que esperen.

La Junta Regional de la Regió Autònoma de Sardenya ha fet un pas endavant per lallengua i pels minyons de l'illa. Els alumnes de la ciutat catalana de Sardenya s'encaminen cap a un ensenyament en alguerès gràcies a l'aprovació de les Linee Guida per l'insegnamento delle lingue delle minoranze storiche. Ara bé, tot i que l'alguerès és la llengua pròpia de la ciutat, la llista oficial de docents habilitats encara s'està constituint i això pot comportar dificultats a l'hora de fer viable la introducció de la llengua a l'educació ràpidament i que s'hagi aprovat una Delíbera, ens trobem en una fase inicial del procés d'introducció de l'alguerès a les escoles.

La Plataforma per la Llengua va engegar fa un any una campanya de signatures i conscienciació per fer-ho realitat. "Volem l'escola en alguerés" demana per mitjà de reunions, cartes i crides que el català de l'Alguer sigui inclòs en els programes lectius dels centres educatius. La pressió i insistència a institucions i sindicats perquè escoltessin les demandes de la població, en tots i cadascun dels seus nivells educatius, han donat els seus fruits.

Tot i els projectes previs que pretenien introduir la llengua a les escoles, com el Projecte Joan Palomba, fins avui l'educació en alguerès no és assegurada de manera continuada per cap administració. Gràcies a la nova normativa sarda, ara les famílies ja poden sol·licitar aquest ensenyament a les escoles.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin