Notícies ← Altres notícies

L’alumnat menorquí canta rap en català

La Plataforma per la Llengua, amb el suport del Consell Insular de Menorca i la col·laboració d'instituts de Maó, arrenca un projecte pilot perquè fillets i filletes descobreixin la importància de la llengua catalana a través de la música urbana.

Els fillets i filletes de 3r d'ESO de l'Institut Pasqual Calbó i Caldés de Maó han començat aquest dimecres el primer dels 18 tallers de rap en català que la Plataforma per la Llengua durà a diverses aules d'instituts de la ciutat. Es tracta d'un projecte pilot de l'ONG del català, en col·laboració amb el Consell Insular de Menorca, que vol acostar el menorquí al jovent com una llengua d'oci, creativa i de lleure que els permet fer creacions com aquestes per passar-s'ho bé.

Els tallers estan dirigits pel músic ciutadellenc Lluís Juaneda, membre del conegut grup menorquí Orgànic. En cada sessió, de 50 minuts, el raper presenta l'estil de música urbana que és el rap i demana als alumnes que creïn la seva cançó a partir d'una base musical d'aquest estil artístic. Així es poden ressaltar valors com el treball en equip, l'esforç comú i els vincles que es creïn entre ells dins del marc de la llengua catalana. Posteriorment, són els fillets i filletes qui posen fil a l'agulla: arriba l'hora de composar un text, posar-hi ritme i cantar-lo davant dels seus companys.

El projecte presentat és fruit del treball per a la normalització de l'ús del català que promou la Plataforma per la Llengua i que cerca estimular que alumnes, mestres i instituts descobreixin la faceta lúdica i creativa de la llengua catalana. Amb la cançó de text improvisat es busca rompre tòpics, estereotips i prejudicis lingüístics sobre el català; és a dir, mostrar a l'alumnat de manera pràctica que la llengua catalana no només és una assignatura obligatòria, sinó també una eina d'oci, creativa, de lleure i de comunicació entre ells. A més, aquestes creacions culturals i singulars els conviden a pensar i a entrenar el pensament crític amb la societat i el seu entorn, alhora que permet als alumnes aproximar-se emocionalment a la llengua catalana a través de la música urbana d'una forma dinàmica i educativa.

La directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, ha assegurat que aquest projecte pilot "donarà bons resultats per al futur de la llengua perquè quedarà clar que el menorquí serveix per a totes les persones, de totes les edats i en qualsevol circumstància". Mestres ha destacat que els tallers "són una eina d'oci, creativa, de lleure i de comunicació entre el jovent. Així es poden ressaltar valors com el treball en equip, l'esforç comú i els vincles que es creïn entre ells dins el marc de la llengua catalana". A la presentació també hi ha assistit el conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, que ha valorat positivament que la institució doni suport a activitats com aquesta perquè ajuden en la normalització i dinamització de la llengua pròpia de Menorca als instituts de l'illa.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin