Notícies ← Altres notícies

La territorial del Baix Llobregat s’agermana amb la territorial de les Illes Balears

La junta de la seu territorial del Baix Llobregat va assistir al dinar de celebració dels 25 anys de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, que es va fer a Porreres, Mallorca, el 29 de juny. El mateix dia al matí hi va haver l'acte d'agermanament amb la territorial de les Illes, tot visitant el monestir lul·lià de la Real i la seva biblioteca amb una visita comentada a càrrec del sacerdot Josep Amengual.

Amb motiu de l'agermanament, vam lliurar a Ivan Solivellas, integrant de l'executiva de la Plataforma per la Llengua de les Illes Balears, uns obsequis característics del Baix Llobregat com són el camell de Molins de Rei i dues obres d'autors llobregatins: Manual d'autoajuda per a catalanoparlants, d'Andreu González, de publicació recent, i Dialectologia del Baix Llobregat, d'Àngels Massip i Joana Llordella, una publicació del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. A més, els rocs de Montserrat de la pastisseria Cal Ferran d'Esparreguera van acompanyar les postres.

L'objectiu de l'activitat va ser fer una aproximació a la realitat social, lingüística i cultural del domini lingüístic i fomentar la cohesió de grup entre els membres de la junta.

El monestir de la Real es va construir el 1229, poc després de l'arribada a l'illa de Jaume I, i es troba a tres quilòmetres de les murades de la ciutat de Palma.

Ramon Llull s'hi va retirar quan va decidir emprendre la vida religiosa; la biblioteca li oferia possibilitats d'estudi per a la seva preparació monàstica. En aquestes estances va escriure l'Art abreujada d'atrobar veritat, el Llibre d'Ave Maria i el Llibre del Gentil i dels Tres Savis.

La biblioteca de la Real, actualment coneguda com a Biblioteca Balear, és extraordinària per la seva estructura i pel seu contingut. Entre el fons bibliogràfic destaquen importants col·leccions de temàtica relacionada amb les Illes Balears, el Llibre del Consolat de Mar (1385) o una col·lecció d'obres de Ramon Llull d'entre els segles xvi i xviii.

Malauradament, en l'actualitat es troba tancada al públic per manca de suport institucional.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin