Notícies ← Altres notícies

| Publicada per Anna Maria Roig, voluntària lingüística de la Plataforma per la Llengua

Voluntaris lingüístics visiten el Recinte Modernista de Sant Pau

El passat dimarts 14 de maig diversos membres de les entitats de nouvinguts que formen part de la xarxa d'entitats de la Plataforma per la Llengua, parelles lingüístiques i participants a les tertúlies lingüístiques del programa del Voluntariat per la Llengua van fer una visita guiada al Recinte Modernista de Sant Pau.

Acompanyats per la nostra guia, la Mar, hem visitat el Recinte Modernista de Sant Pau, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, construït entre els anys 1905 i 1930 gràcies al mecenatge de Pau Gil, un banquer català que va donar tres milions de pessetes per a la construcció d'un nou hospital a la ciutat de Barcelona per tal de substituir l'Hospital de la Santa Creu al Raval, que va quedar obsolet respecte a les necessitats sanitàries dels ciutadans.

Segons va dir la nostra guia, el recinte va ser construït en dues fases. La primera, entre el 1905 i el 1913, va ser dissenyada per Lluís Domènech i Montaner i consta de tretze edificis modernistes, mentre que la segona, entre els anys 1920 i 1930, va ser realitzada pel seu fill Pere Domènech amb uns altres edificis d'un estil més noucentista, i és on es trobaven les dependències de les monges que atenien els malalts, entre d'altres. L'hospital va deixar d'atendre pacients l'any 2009, quan es va inaugurar l'edifici hospitalari actual i el recinte modernista va ser rehabilitat i obert al públic el 2014.

El conjunt dels edificis i jardins que els envolten formen el conjunt modernista més gran d'Europa, i ens condueix, a través del subsol que connectava tots els edificis, cap al pavelló de Sant Salvador, dedicat a la figura de l'arquitecte. Just entrant al pavelló de Sant Rafael trobem una sèrie de fotografies que ens recorden com era l'atenció mèdica en aquells espais durant la primera meitat del segle xx. I és al pavelló de les operacions, l'administració, on trobem els sostres i parets més acolorits.

En resum, el recinte és una joia del modernisme català on es pot observar la profusió de ceràmica al terra i al sostre, l'alçada dels sostres, la quantitat de finestres... tot plegat pensat per dotar els diferents pavellons de llum i ventilació suficient.

Aquesta visita és una de les activitats programades per als voluntaris lingüístics i persones de les entitats de nouvinguts, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

Si vols participar en el programa del voluntariat lingüístic, ja sigui d'aprenent o d'ensenyant, no dubtis a contactar amb nosaltres a vxl@plataforma-llengua.cat.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin