Notícies ← Altres notícies

Més de 120 persones omplen el Dinar per la llengua a Sabadell

Un ambient de festa i reivindicació marca la trobada

La presidenta Carme Forcadell, exmembre de la Junta Executiva de l'entitat, va enviar una carta als assistents des d'Alcalá-Meco

El Dinar per la llengua a Sabadell, tot i que es va fer en un dia farcit de molts altres actes i no vàrem poder compartir-lo amb totes les entitats i associacions amb què hem treballat i col·laborat en el decurs d'aquests vint-i-un anys, va servir per trobar-nos més de 120 socis, col·laboradors i representants d'entitats en un context lúdic i festiu.

I tot això sense oblidar-nos de la reivindicació. En els parlaments de Lluís Duran, Marc Monràs, Maria Rosa Puig i Òscar Escuder es parlà de com ha evolucionat la societat i l'entitat en aquests vint-i-cinc anys, es feu un balanç dels avenços i, alhora, dels reptes en àmbits en què el català pateix un greu dèficit, quan no directament discriminació o prohibició per part de l'Estat(s). Alhora, es feu un emotiu recordatori a qui fou fundador i ànima de la Plataforma per la Llengua, en Martí Gasull, i també a altres companys que ja no són entre nosaltres.


Maria Rosa Puig, coordinadora del grup local de la Plataforma per la Llengua Sabadell, llegí una emotiva carta de Carme Forcadell, fundadora de l'ALC-PL Sabadell; companya que fa més d'un any que està empresonada antidemocràticament per motius polítics a Alcalá-Meco.
 

En Lluís Duran, coordinador de la Territorial del Vallès Occidental, explicà que "Els darrers anys s'està treballant molt amb les associacions de veïns, també amb les institucions. Al districte 6è hi ha hagut intervencions integrals en escoles, comunitats religioses, bars i comerços per visibilitzar que el català és una eina de cohesió".

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, va remarcar la importància de defensar el català com a llengua de cohesió en ciutats com Sabadell, amb molta diversitat cultural i lingüística, i alhora exposà que "Sembla que a l'Estat espanyol sempre s'hagi transmès l'essència del franquisme, i la diversitat lingüística es veu com una amenaça. És una cosa forassenyada, les llengües no han de ser mai una arma política".

El millor resum de cara a assegurar un present i un futur al català el va fer Marc Monràs quan, a més de subratllar que no hem de caure en la submissió lingüística, exposà que ens cal tenir, que ens és una necessitat, la República Catalana i, després, que aquesta treballi activament i sense por ni complexos en favor de la llengua nacional.

Seguidament gaudírem d'una paella popular a càrrec de Brasa Catalana. Àpat que va donar pas a una saborosa ratafia per als comensals -presentada amb una divertida glossa improvisada a càrrec de Fardatxa Iau- per, a continuació, gaudir de la bona música de L'hora del pati.

Una jornada que serví per trobar-nos, compartir inquietuds i projectes i agafar encara més força per continuar treballant per la llengua, la cultura i un Estat propi que defensi i promogui l'ús del català en tots els àmbits. 

Una nombrosa representació institucional va assistir també a l'acte: es comptà amb la presència del tinent d'alcalde, Juli Fernàndez, de la regidora de Cultura, Montse Chacón, i de la regidora de Govern, Glòria Rubio, així com representants de JxCat, ERC, l'Entesa per Sabadell, la Crida, Guanyem Sabadell i Primàries Sabadell.


Només resta felicitar la molt bona feina dels voluntaris i els tècnics de l'entitat, no només durant el dinar sinó també per la feinada prèvia feta entre bastidors.

Ens acomiadem amb les paraules de Carme Forcadell: "Una abraçada immensa, lliure i feminista".

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin