Notícies ← Altres notícies

Els voluntaris lingüístics visiten l’exposició de Jaume Plensa al MACBA

Llegiu la crònica de la visita escrita per l'Anna Maria, voluntària lingüística de la Plataforma per la Llengua 

El passat divendres 1 de març alguns dels membres de les entitats de nouvinguts que formen part de la xarxa d'entitats de la Plataforma per la Llengua, parelles lingüístiques i participants a les tertúlies lingüístiques del programa del Voluntariat per la Llengua, van fer una visita guiada a l'exposició de Jaume Plensa al MACBA de Barcelona.

L'Alexander, el nostre guia al MACBA, ens fa una prèvia per a situar-nos davant l'obra de l'artista que trobarem en aquesta exposició, obres molt dispars però connectades entre si amb el nexe comú de les contraposicions.

A la primera sala ens trobem amb l'interrogant Firenze II, massís i pesant, que respon al plantejament de l'artista sobre l'escultura i l'art en general com a generadors d'interrogants. Travessant la instal·lació ens trobem després Mémoires Jumelles, composta d'onze puntals de ferro tibats entre dues parets enfrontades, fins a l'esfera musical, buida, feta de notes musicals metàl·liques i definida com Autoretrat amb música.

Les urnes de color ambre, Islands III, contenen a dins ampolles de vidre tancades i els noms dels referents personals d'en Plensa del 73. Al mateix espai trobem una cortina de lletres que creua la sala longitudinalment amb la Declaració Universal dels Drets Humans, acompanyada del murmuri de les lletres metàl·liques mogudes per les persones en traspassar-les i la vibració sonora dels dos gongs de Matter-Spirit. També Rumor, on una gota d'aigua, que fa referència al proverbi de Blake, porta inscrit: "La cisterna reté, la font vessa, tots ells contraposen i alternen el so i el silenci".

Ens traslladem a un espai exterior com si fos una sala més del recorregut. Conté dues obres realitzades en deu anys de diferència. Són autoretrats del mateix Plensa, abraçats als arbres i plens de noms que fan referència a rius o a músics. Un altre cop, veiem la contraposició interior-exterior, so-silenci, i com l'artista parla de la humanitat a través d'ell mateix. La visita finalitza a la darrera sala, que presenta uns caps de noies adolescents tallades en fusta. Aquestes s'han fet mitjançant raigs làser, després d'haver estat escanejades en tres dimensions i ennegrides com si es tractés de talles romàniques distribuïdes enmig d'unes bigues gruixudes.

Aquesta visita és una de les activitats programades per als voluntaris lingüístics i persones de les entitats de nouvinguts, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

Si vols participar en el programa del voluntariat lingüístic, ja sigui d'aprenent o d'ensenyant, no dubtis a contactar amb nosaltres: 

vxl@plataforma-llengua.cat

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin