Notícies ← Altres notícies

Som Energia guanya el VI Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua

Maria del Mar Bonet rep el Premi Especial del Jurat com a reconeixement als seus més de 50 anys de trajectòria i com agraïment a la seva tasca de "pont cultural" entre els territoris de parla catalana

La Plataforma per la Llengua celebra els seus 25 anys esperant "poder tancar el més aviat possible"

President Torra: "Si la llengua falla, falla tot"

Som Energia ha recollit aquest dilluns al vespre el VI Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat més de 5.700 votants. Aurora Pulido, representant de Som Energia ha rebut el premi de la mà del president Quim Torra i ha destacat la normalitat amb què l'energètica empra el català des del seu naixement.

Som Energia és una cooperativa comercialitzadora energètica fundada a Girona el 2010 i compromesa a impulsar un model d'energia 100 %. Sorgida al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, Som Energia és, a més d'un referent de les energies renovables, un exemple de bones pràctiques en l'àmbit socioeconòmic. La cooperativa és una demostració de com els consumidors catalanoparlants podrien viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat. Com va fer en edicions anteriors amb les cerveses Moritz o els supermercats Bon Preu i Esclat, el jurat dels Premis Martí Gasull ha considerat que Som Energia és un exemple que cal destacar de cara a la normalització de la llengua catalana en el sector energètic.

Els altres dos finalistes, el grup de rap en valencià Pupil·les i la Casa Amaziga de Catalunya han rebut una litografia d'Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana.

Maria del Mar Bonet, més de 50 anys de cançó en català

Una altra protagonista de la nit ha estat Maria del Mar Bonet, a qui el jurat, per unanimitat, ha decidit atorgar el Premi Especial. Així, el jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig se suma als reconeixements pels més de 50 anys dalt dels escenaris que ha rebut la cantant mallorquina. El jurat ha volgut destacar també la importància de l'obra de Maria del Mar Bonet, ideada des de Palma i les Illes Balears per al conjunt del domini lingüístic, actuant com a pont cultural entre tots els territoris de parla catalana. El jurat, a més, busca així reconèixer i visibilitzar la feina de les dones amb projecció cultural.

"Cantar en català és fer-ho des de la meva ànima", ha assegurat la cantautora. "Aquest reconeixement és una gran alegria per mi, enmig d'aquests dies tan grisos que vivim, a mercè d'un Estat espanyol cada vegada més envalentonat; jutjant el que no pot ser jutjat", ha denunciat. Maria del Mar Bonet ha tancat l'acte, després de recollir el guardó, amb "Què volen aquesta gent?", amb la col·laboració de Roger Mas, que ha actuat al llarg de l'entrega de premis.

Òscar Escuder: "Esperem no trigar 25 anys més a poder tancar la Plataforma per la Llengua"

L'acte d'entrega dels VI Premis Martí Gasull ha girat al voltant de la celebració del 25è aniversari de l'ONG del català. Al llarg de la gala, s'ha fet un repàs a la trajectòria de la Plataforma per la Llengua, que arrencava el 1993 de la mà d'un grup de joves graciencs amb la voluntat de millorar la llengua, i avui ja és l'ONG lingüística més gran d'Europa, amb quasi 20.000 socis.

Escuder també ha tingut paraules de record pels presos polítics i pels exiliats, que en breus afrontaran "un judici injust, infame i que demostra que vivim en una pseudodemocràcia". Hi ha hagut un especial record per l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha participat com a membre del jurat dels Premis des del centre penitenciari de Mas d'Enric. "El judici no només serà injust, sinó que mai no s'hauria d'haver fet perquè en els països democràtics les qüestions polítiques és resolen votant, en eleccions i referèndums", ha sentenciat Escuder.

President Torra: "La llengua és el nervi de la nació, d'aquí els intents per eradicar-la"

El president de la Generalitat ha intervingut a l'acte per felicitar la Plataforma per la Llengua pels seus 25 anys, però també per agrair i felicitar els finalistes per la seva ferma tasca a favor del català. Torra, que ha fet un repàs a la història de la llengua catalana, ha assegurat que "la llengua és el nervi de la nació: d'aquí els intents de les autoritats espanyoles i franceses per eradicar-la". "Com deia el mestre Fabra, si la llengua falla, falla tot". Malgrat tot, Torra s'ha mostrat optimista. "Per un país i per una llengua lliures, recordem avui més que mai els nostres amics i companys que són a la presó. Ells seran lliures, i la nostra llengua i el nostre país, també", ha afirmat Torra.

També el president Puigdemont ha intervingut a l'acte, a través d'un vídeo, en què ha assegurat que "és un honor haver compartit amb en Martí aquesta lluita que ens porta a seguir defensant el país des de qualsevol àmbit, però particularment en el de la llengua, que és un element de cohesió social que explica com som al món". "Sense la Plataforma per la Llengua, una llengua minoritzada i amb nombrosos adversaris com la catalana potser no hauria pogut sobreviure", ha assegurat Puigdemont.

Per la seva banda, la consellera balear de Cultura, Fanny Tur, ha fet una clara defensa de la unitat del català: "És la llengua comuna d'un país plural, ric i divers. Qui ens vol veure separats fa servir la riquesa de la llengua per qüestionar la unitat del català, perquè saben que junts som imparables".

L'acte d'entrega dels VI Premis Martí Gasull i Roig s'ha fet al Teatre Poliorama de Barcelona. Hi han assistit més de 700 persones, entre les quals destaquen també la consellera de Cultura catalana, Laura Borràs, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, la família de Martí Gasull i representants del jurat dels Premis.

Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició), l'Escola Valenciana (segona edició), Bon Preu - Esclat (tercera edició), la Comunitat Sikh de Catalunya (quarta edició) i Catalunya Ràdio (cinquena edició).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin