Notícies ← Altres notícies

Lorena Fababú, víctima de valencianofòbia, declara arran de la denúncia presentada per la ginecòloga que la va discriminar

La doctora Adriana Paredes, qui ha discriminat dos pacients per raons de llengua durant el 2018, al·lega delicte d'amenaces, atemptat contra l'autoritat i lesions psíquiques.

La Plataforma per la Llengua considera molt greu que les víctimes hagen de defendre's en un jutjat pel simple fet d'haver parlat en valencià en una consulta mèdica.

El passat divendres, Lorena Fababú, víctima d'un cas greu de discriminació lingüística el 28 d'agost de 2018, va declarar com a acusada en la Ciutat de la Justícia de València. Fababú va ser denunciada per la doctora Adriana Paredes, que no la va atendre adequadament perquè estava parlant en valencià en la seua consulta. La ginecòloga va denunciar la pacient al·legant un delicte d'amenaces, atemptat contra l'autoritat i lesions psíquiques, després que Fababú fera públic i denunciara la discriminació patida per part de la doctora, de la mà de la Plataforma per la Llengua. L'ONG del valencià, que va acompanyar la víctima a declarar i que està a disposició de la seua defensa, considera que la situació és "intolerable". "Fababú està patint una doble discriminació: no només és víctima de valencianofòbia, sinó que quan ho denuncia, és contradenunciada i s'arrisca a patir repressió. És una mostra més de la impunitat. Discriminar els valencianoparlants ix debades, denunciar-ho et porta a declarar", ha assegurat Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià.

Els fets es remunten a l'estiu passat, quan Lorena va acudir a la metgessa per a que li fera una ecografia per l'embaràs. La doctora Paredes, només va sentir la mare parlant en valencià, la va tallar per a exigir-li "hable en castellano". Fababú, que anava acompanyada del seu home, va continuar expressant-se en valencià i li va recordar a la metgessa que tenia tot el dret a fer-ho, ja que és llengua oficial. A partir d'eixe moment, la consulta va ser tensa, amb molt poques paraules, excepte quan el marit de Lorena va intervindre també en valencià per a demanar una còpia de l'ecografia. La doctora Paredes, davant de la petició, va contestar "no soy fotografa", demostrant d'esta manera que no tenia problemes lingüístics.

De fet, l'incident es va tornar a repetir en octubre, amb una altra pacient. En este cas, la consulta ni es va produir. La doctora Paredes Ríos va escriure en l'informe que la pacient "hablaba valenciano" i va donar per acabada la visita després que la nova víctima només haguera dit "Bon dia".

Per a l'ONG del valencià, que personal sanitari que treballa en la sanitat pública valenciana puga negar-se a atendre un pacient que parle la llengua pròpia dels valencians no només no és legal sinó que atempta al primer principi d'una bona d'atenció mèdica. Però, més greu encara és que, a pesar de la impunitat amb que actuen, puguen denunciar les víctimes com si foren les agressores. Per això, i fent costat a Lorena Fababú, exigix que es tallen de soca-rel estes pràctiques i que la Generalitat actue de manera decidida contra la valencianofòbia.

"El que hauria d'estar fent Lorena Fababú és gaudir de la seua recent maternitat però, enlloc d'això, està sent assetjada per una situació de la qual ella en va ser víctima. Per això és tan urgent que els governs autonòmics i estatal implanten les mesures del pla de xoc que la Plataforma per la Llengua proposa contra la valencianofòbia. Hem d'acabar amb la impunitat i cal assistència jurídica gratuïta per a les víctimes de la discriminació per raó de llengua", ha exigit Carceller.

Arran de les denúncies de la Plataforma per la Llengua, la Generalitat Valenciana va aprovar el passat octubre un protocol pel valencià en la Sanitat Pública, que segons la Conselleria de Sanitat té l'objectiu de "garantir l'assistència en valencià a aquelles persones que ho reclamen i estiguen sent ateses en aqueix moment per un professional no valencianoparlant", segons una carta enviada a l'ONG del valencià. El text del protocol preveu que en cas que un pacient "manifeste" el dret a parlar en valencià, es buscarà un altre metge "valencianoparlant" que l'atenga, es buscarà un metge que faça de traductor o es donarà cita per a un altre dia. La Plataforma per la Llengua valora positivament la redacció d'un protocol arran de les denúncies, però assegura que seguix sent restrictiu i discriminatori cap als valencianoparlants. "L'únic que pot garantir la igualtat és que tots els funcionaris tinguen la capacitació de parlar valencià, com ja la tenen de parlar castellà. Si pel fet de parlar valencià, es cancel·la la visita i es dona hora per a un altre dia, s'està tractant diferent cada persona en funció de la llengua que tria", ha assegurat Carceller.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin