Notícies ← Altres notícies

Els voluntaris lingüístics visiten el Monestir de Pedralbes

Llegiu la crònica de la visita escrita per l'Anna Maria, voluntària lingüística de la Plataforma per la Llengua

El passat dimecres 21 de novembre diversos membres de les entitats de nouvinguts que formen part de la xarxa d'entitats de la Plataforma per la Llengua, parelles lingüístiques i participants en les tertúlies lingüístiques del programa del Voluntariat per la Llengua van fer una visita guiada al Monestir de Pedralbes.

Acompanyats de la Mireia, la nostra guia, vam descobrir que el Monestir de Santa Maria de Pedralbes va estar actiu com a monestir de clausura de les monges clarisses fins a l'any 1983, quan l'Ajuntament de Barcelona va decidir obrir-lo al públic. Es tracta del claustre gòtic més gran d'Europa, i compta, entre altres elements destacats, amb la tomba de la reina Elisenda de Montcada, tercera muller de Jaume II, fundadora del monestir al segle xiv.

Dins del monestir van viure les monges de cort, provinents de famílies riques, ja que les monges llegues eren analfabetes i es dedicaven a les feines més manuals. A més, també hi vivien les esclaves, considerades un objecte més del monestir, de les quals no consta pràcticament cap document que en parli. Al voltant del claustre també hi trobem les cel·les de dia, individuals, on es retiraven les monges de cort per a resar, llegir, escriure, brodar, etc. Una d'aquestes és la capella de Sant Miquel, on l'abadessa Francesca Portella va encarregar al pintor Ferrer Bassa els frescos que la decoren basats en el martiri de Jesús i els goigs de la mare de Déu, del segle xiv.

Vam passejar pel jardí del claustre, ple d'al·legories -com ara la font central, l'òmfal o melic, de flors blanques del taronger i de xiprers-, totes vinculades als vots que prometien les clarisses: obediència, pobresa, castedat, clausura i silenci. Al jardí es cultivaven les plantes medicinals que es feien servir a la infermeria. Però abans d'entrar-hi vam visitar el magatzem: un espai de "procures", on es vetllava perquè no faltés res per alimentar la comunitat, segons si es trobaven en la temporada de dejuni o en temporada grassa. Vam acabar la visita al dormitori, sota la teulada: un espai ampli reconvertit  avui dia en espai expositiu dels tresors artístics del monestir.

Ha estat una visita molt interessant que ens ha donat unes pinzellades sobre la història i els tresors del monestir. Quan s'acaba, la Mireia ens convida a quedar-nos-hi una estona o tornar-hi un altre dia per gaudir-ne més.

Aquesta visita és una de les activitats programades per als voluntaris lingüístics i persones de les entitats de nouvinguts, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.

Si vols participar en el programa del voluntariat lingüístic, sigui d'aprenent o d'ensenyant, no dubtis a contactar amb nosaltres:

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin