Notícies ← Altres notícies

València, Gandia i Castelló acullen amb èxit les cançons alguereses del “Mans manetes”

Deu minyons de l'Alguer, junt amb artistes valencians com Pau Alabajos, han actuat als concerts impulsats per la Plataforma per la Llengua

"Compartim la mateixa llengua, però amb diferents denominacions", apunten des de l'entitat

Una delegació institucional algueresa, encapçalada per la directora de l'ONG del valencià, ha participat de visites institucionals a les Corts Valencianes i a la Universitat de València

El concert Mans manetes, impulsat per la Plataforma per la Llengua, ha arribat a València, Gandia i Castelló. Tres concerts que han servit per a acostar i enfortir les relacions entre l'Alguer i el País Valencià, en l'àmbit institucional, acadèmic i cultural. D'esta manera, els valencians s'han pogut nodrir de la cultura de l'illa amb les cançons tradicionals i el cor d'infants -protagonistes clau dels concerts- acompanyats per un públic nombrós i participatiu. Per la seua banda, els minyons i les famílies han pogut visitar diferents ciutats valencianes i aprendre més dels territoris del domini lingüístic.

Amb esta gira valenciana, es dona continuïtat a un projecte que va nàixer amb l'objectiu d'oferir a les noves generacions d'algueresos -que compten amb un ensenyament discontinu en la seua llengua-  un producte cultural d'homenatge a la cultura pròpia. "Compartim la mateixa llengua però amb denominacions diferents i repartida entre quatre estats europeus perquè, la nostra, és una llengua internacional de més de 10 milions de parlants", recorda el delegat de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, Manuel Carceller.

Per això, i aprofitant l'avinentesa, una comitiva algueresa formada per Salvatore Mulas (Fundació Alghero), Raniero Selva (regidor de Medi Ambient) i Irene Coghene (delegada de la Plataforma per la Llengua a l'Alguer) i encapçalada per la directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres i Manuel Carceller (el delegat al País Valencià) han participat de dos trobades institucionals de primer ordre: una amb el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i una altra amb Carles Padilla i Rafael Castelló, vicerector d'Internacionalització i Cooperació i director del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, respectivament.

Quant als concerts, han anat de la mà del llibre-disc Mans manetes. L'Alguer: paraules, cançons i veus de minyons, que la Plataforma per la Llengua va impulsar ja fa un any, i del qual se n'han repartit 8.000 exemplars a les escoles alguereses. Artistes de tot el territori lingüístic han participat en el projecte des del principi,  com també han fet en els diferents concerts que han fet pel País Valencià.

Així, Pau Alabajos, Mireia Vives i Borja Penalba -amfitrions de l'espectacle- i Meritxell Gené i Carles Belda han col·laborat amb Marc Serrats i Claudio Gabriel Sanna, ànimes del projecte, per a poder portar l'Alguer a terres valencianes. El grup de músics excepcionals que s'han reunit des de la ciutat de Sardenya està conformat, a més de per Serrats (veu i guitarra) i Sanna (veu i mandola), per Àngel Maresca "lo Barber" (veu i guitarra), per Salvatore Maltana (contrabaix), Dario Pinna (violí) i Paolo Zuddas (percussió).

Quant als solistes infantils, els minyons són Sophia Cadoni, Michele Calaresu, Viola Chiavetta i Matilde Giaimis; tots ells, junt amb la coral formada per Bianca Arras, Carla Carboni, Anita Maltana, Alessandro Meraglia, Marta Motzo i Alessia Paddeu, han robat el cor al públic i han fet que grans i menuts en quedaren encantats.

Després de la visita valenciana, Mans manetes continuarà el seu trajecte per Cassà de la Selva (Girona) el divendres 16 novembre, per a participar del festival Càntut, on també es projectarà el documental L'Alguer: un pentagrama com un carrer, documental produït per Roger Cassany durant la producció dels primers concerts.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin