Notícies ← Altres notícies

I tu, utilitzes la llengua?

La Plataforma per la Llengua posa en marxa una nova campanya de conscienciació lingüística. Aquest cop, el nucli de la campanya som nosaltres mateixos, les persones que parlem el català. A partir de set preguntes, volem analitzar quin grau de compromís lingüístic prenem davant de determinades situacions en què, sovint, podem canviar de llengua en detriment de l'ús del català. Fes el test, posa't a prova i entra en el sorteig d'un llibre digital! 

Hi ha un ventall molt ampli de petites accions que podem fer per a defensar activament la nostra llengua en nombrosos espais en què no és present. Molt sovint, som els catalanoparlants mateixos els qui renunciem a l'ús de la llengua per estigmes i idees preconcebudes que no beneficien la promoció i la normalització del català.

Molts ciutadans han assumit la idea que la vitalitat del català depèn només de l'acció dels poders públics. Tot i que en bona part és una afirmació certa, atès que vivim sota el control d'un Estat que actua en contra del català, cal que siguem conscients que tothom fa política lingüística tothora i que, sovint, quan prenem determinades actituds lingüístiques, contribuïm a invisibilitzar la llengua en contextos en què podria ser molt més present. Per exemple, hi ha gent que en certs ambients usa, per defecte, el castellà (les discoteques, els espais d'oci, els restaurants exòtics, etc.).

A causa del règim lingüístic espanyol, molta gent ha assumit que el bilingüisme social per a tothom és una situació estable i de normalitat. La sociolingüística avisa que això no és així i que el bilingüisme social generalitzat és una etapa del procés de substitució d'una llengua per una altra. Una cosa és el plurilingüisme, i una altra és imposar el bilingüisme per a justificar la subordinació lingüística dels catalanoparlants. El plurilingüisme és cultura; el bilingüisme forçós, no.

Per aquest motiu, des de la Plataforma per la Llengua, demanem a tots els parlants de català de prendre una actitud lingüística compromesa i utilitzar sempre la llengua. A més a més, és molt important que es denunciïn aquelles situacions en les que se'ns nega el dret a usar-la o en les que tenim la sensació que se'ns tracta de manera diferent pel fet de fer servir el català. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua disposa d'un servei de queixes lingüístiques des del qual assessorem i donem suport a persones que hagin pogut patir algun tipus de discriminació lingüística.

Creus que la teva actitud és lingüísticament compromesa? Utilitzes la llengua? Fes el test per a comprovar-ho! Per a incentivar-ne la participació, sortejarem un llibre digital BQ Cervantes 4 amb tecnologia OptimaLight, pantalla de 6" i bateria de llarga durada. El 3 d'abril anunciarem el guanyador a través dels nostres canals de comunicació.    

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin