Notícies ← Altres notícies

“Tenim un espai literari fragmentat”

La Setmana del Llibre en Català acull una nova edició del cicle de debats "Què me'n dius?" centrat en la difusió dels llibres en català als mitjans de comunicació.

La tarda del divendres 15 de setembre va tenir lloc a l'escenari 1 de la Setmana del Llibre en Català, a la plaça de la Catedral de Barcelona, un nou debat per apropar als socis i amics de l'ONG del català qüestions d'interès al voltant de la llengua catalana. En aquesta ocasió, de la difusió de llibres en català als mitjans de comunicació.

Moderat per l'historiador Francesc Marco, el debat va comptar amb la participació de Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, de l'escriptora i periodista cultural Míriam Cano i del periodista i membre de l'Executiva de la Plataforma per la Llengua, Tomeu Martí.

Montse Ayats va valorar molt positivament la difusió que està tenint la Setmana del Llibre en català als mitjans de comunicació, aquest mes de setembre, i aposta perquè l'atenció al món dels llibres hi sigui durant tot l'any. Va afirmar que era evident que l'oferta condiciona a la demanda (un 25% de l'oferta, i un 27% de lectors en llengua catalana) i que era del tot necessari prestigiar la literatura catalana per aconseguir augmentar-ne els seus lectors.

Míriam Cano, va apuntar que "no hem educat a l'audiència a veure programes en prime time sobre cultura i literatura". Va afirmar que els mitjans de comunicació han abandonat la part educativa durant molts anys per por a que baixi l'audiència i, per aquest motiu, no emeten programes que parlin de literatura en les hores punta. L'escriptora també va lamentar que en els programes informatius, molt sovint, només es parli dels escriptors més mediàtics i s'abandonin a d'altres no tant coneguts però de gran potencial.

Per la seva banda, el mallorquí Tomeu Martí, va destacar la necessitat d'incorporar la temàtica literària fora dels programes específicament dedicats a aquesta, en programes generalistes amb molta audiència que introdueixin propostes al voltant de la literatura. Així, va comentar que ja hi ha hagut experiències d'aquest tipus que funcionaven molt bé: fins fa poc ell mateix era director d'Ona Mediterrània i en aquell moment s'emetia el programa El Crepuscle Encén Estels en el qual es parlava de ciència i cultura, i se'n parlava molt de llibres. Era un programa amb molta audiència, va apuntar Tomeu Martí. Així mateix, va posar èmfasi en la importància d'un mercat cultural que va més enllà dels límits administratius de Catalunya i que englobi el conjunt del domini lingüístic. En aquest sentit, Martí va lamentar que tenim un espai literari fragmentat i que bona prova d'això és que costa molt trobar llibres escrits arreu dels Països Catalans, però editats fora del Principat, a les llibreries de Barcelona.  

L'acte va concloure amb una copa de Cava per la Llengua, l'escumós de l'ONG del català amb una etiqueta il·lustrada amb una litografia d'Antoni Tàpies. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin