Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua signarà el Protocol per la Garantia dels Drets Lingüístics

L'ONG del català ha proposat les necessitats jurídiques que té actualment el català i que poden tenir les llengües minoritzades en aquest protocol que servirà com una eina per a la reivindicació de la diversitat i la igualtat lingüística

El proper 17 de desembre, la responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, Marga Payola, signarà a Donosti el Protocol per la Garantia dels Drets Lingüístics, un document que serà una eina de renovació i adequació de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics redactada el 1996. Aquest protocol busca reivindicar que la garantia de la diversitat lingüística és fonamental per a la pau i la convivència, ser una eina efectiva per a la igualtat lingüística, presentar les comunitat lingüístiques com a subjectes i reivindicar el seu paper social, així com convertir Donosti en un refent d'aquest procés.

Les entitats participants han determinat de manera conjunta els objectius específics que recull el protocol. La Plataforma per la Llengua ha presentat diverses consideracions en àmbits relacionats amb el dret i la justícia. Ha exposat com generar un marc jurídic favorable, com garantir a les lleis reguladores del Poder Judicial de cada Estat l'ús preferent de la llengua pròpia en tots els procediments judicials, i l'elaboració de lleis d'àmbit laboral, per a registres i toponímia, per a produccions culturals i per a mitjans de comunicació.

La participació en aquest protocol és, juntament amb l'organització de la IV Assemblea d'ELEN i la inclusió a la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD), una de les línies estratègiques de l'entitat per tal d'internacionalitzar la llengua catalana i difondre la necessitat de defensar-la i promocionar-la.

Els promotors del Protocol per la Garantia dels Drets Lingüístics són el Kontseluia i la Fundació DSS2016, que s'encarregaran de presentar-lo a Donosti, Capital de la Cultura Europea 2016. A més dels promotors, el comitè organitzador està compost per la Xarxa Europea d'Igualtat Lingüística ELEN, en la qual la Plataforma desenvolupa un paper cabdal, l'ONG Linguapax, el Centre Europeu per les Qüestions de Minories (ECMI), el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) -una altra entitat catalana-, el Comitè de Traducció i Drets Lingüístics (PEN International) i l'Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO).

Vídeo: https://vimeo.com/192754893

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin