Notícies ← Altres notícies

Nova presentació del llibre "Amb el català, fem pinya!" a Vilafranca del Penedès

El passat dilluns 17 d'octubre, a l'Espai Muriel Casals de Vilafranca del Penedès, va tenir lloc la presentació del llibre de la Plataforma per la Llengua Amb el català, fem pinya! Yàsser Saadoune, Georgiana Ciupag i Asma Harti van explicar la seva experiència com a persones nouvingudes a Catalunya i el seu procés d'arrelament gràcies a formar part de col·lectius i entitats socials.

Després d'una breu presentació a càrrec de Jordi Parellada, president d'Òmnium Alt Penedès, Neus Mestres, directora de la Plataforma per la Llengua, va agrair el suport de la Fundació Carulla i d'Òmnium Alt Penedès, la feina feta per tots els voluntaris implicats en el projecte, i va donar les gràcies també als 14 testimonis que apareixen al llibre. "Aquest projecte l'hem realitzat per mostrar i exemplificar realitats de diverses persones plenament incorporades a la cultura i a la societat catalana, i per trencar prejudicis", va explicar. Eulàlia Buch, responsable de l'àrea social de la Plataforma per la Llengua i una de les coordinadores del projecte, va afegir que Amb el català, fem pinya! també ha de servir per mostrar la diversitat de persones i llengües, més de 300, que coexisteixen als Països Catalans.

Les intervencions de la Georgiana, del Yàsser i de l'Asma van esdevenir la part central de l'acte. Tots tres tenen perfils diferents, però comparteixen una mateixa característica: són persones nouvingudes i estan plenament arrelades a Catalunya. La Georgiana Ciupag és d'origen romanès. Va arribar a Vilafranca del Penedès fa 8 anys i després d'un temps, va decidir que li calia fer un pas més cap a la plena inclusió. Entrar en una colla castellera ha estat clau. Ha impulsat una escola de grallers i el grup Si Fa Sol Toquem. Per a ella, "és primordial formar part d'alguna entitat per poder-se integrar al país. A mi el que més em va agradar de veure els castells i les colles és el sentiment de col·lectiu, de pertinença. Així, i aprenent la llengua, et pots integrar".

Yàsser Saadoune va explicar també la seva experiència com immigrant del Marroc. Primer va viure a Roses, "on sempre em parlaven en castellà", i després a Girona per estudiar mediació intercultural a la Universitat de Girona. Allà hi va trobar la seva passió i la clau del seu arrelament: la colla bastonera la Fal·lera Gironina. Actualment viu a Barcelona i treballa a Girona com a delegat sindical de CCOO. "Per a mi és un premi que em votessin com a delegat sindical: una empresa de 400 treballadors, i només 11 són immigrants. Estic content que se'm vegi com algú que pot negociar amb les empreses. I mira que no pronuncio gaire bé!", va afirmar fent broma.

Finalment va intervenir l'Asma Harti, una vilafranquina a qui es va convidar, tot i no participar en el llibre, com un exemple més d'arrelament a partir d'una entitat cultural. L'Asma és tot un referent en matèria d'acollida de nouvinguts marroquins. Ella és fundadora de La Llum del Nord, una entitat que treballa per la cooperació entre pobles des de fa 10 anys. L'Asma va clausurar l'acte amb una afirmació rotunda: "som aquí i parlem català".

La propera presentació de Amb el català, fem pinya! es farà dijous 17 de novembre a Pallejà (Baix Llobregat).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin