Notícies ← Altres notícies

Els atacs al valencià perjudiquen el turisme

En la nit del 25 d'agost, el propietari de l'hotel El Bichet dels Poblets, ubicat a Dénia (Marina Alta) va obligar un grup de sis joves a abandonar el lloc per estar parlant valencià. El mateix establiment reconeix els fets a la seva pàgina de Facebook. Uns dies abans, el 22 d'agost, al bar Carpe Diem de Benidorm, un cambrer es va negar a atendre una clienta en valencià.

Cada actuació d'algun comerç contra el valencià perjudica el turisme, donant una mala imatge del sector per als clients pròxims, els mateixos valencians i valencianes, i els catalans en general, que són el mercat turístic més proper i potencial del País Valencià.

Els casos de discriminació o d'atac a l'ús del valencià van en contra de la legalitat de l'Estatut d'Autonomia i de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, però sobretot van contra la primera norma del turisme, que és voler entendre el visitant, sense prejudicis ni odis ideològics. El valencià, com a llengua pròpia, ha de ser un element més de la imatge d'identitat del producte turístic valencià. Oposar-se a l'ús del valencià va contra el criteri més elemental del turisme, que és esforçar-se per comprendre sempre el client, bé siga autòcton o bé estranger.

Des de l'ONG del català es demanarà al president de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, que s'orienten les iniciatives empresarials turístiques per crear una dinàmica de respecte al valencià. Aquesta competència formativa de l'Agència està prevista dins l'article 10 del seu reglament, dins l'Àrea de formació empresarial per a tot el territori. L'objectiu és evitar nous casos de discriminació o de mania ideològica contra consumidors com ha passat a l'hotel El Bichet dels Poblets o al bar Carpe Diem de Benidorm, perquè qualsevol ciutadà té dret a comunicar-se en valencià.

Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, recorda que la ciutadania té dret sempre a usar el valencià, «tant en les relacions públiques com privades, sense que puga derivar-se de l'exercici del dret a expressar-se en valencià, qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció». Aquest dret està regulat en la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Igualment el dret a no ser discriminat per parlar valencià està recollit en l'article 14 de la vigent Constitució Espanyola del 1978, on es regula la igualtat davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó d'opinió o llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin