Notícies ← Altres notícies

Instem la Generalitat a aplicar la competència lingüística en valencià en les proves d’accés a la funció pública

La Plataforma per la Llengua s'ha reunit aquest dimecres amb el secretari de Justícia i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, Ferran Puchades, a qui ha demanat que aplique el criteri de la competència lingüística en les proves per accedir a la funció pública.

Aquesta petició es fa tenint en compte que per als ajuntaments és una norma general l'obligatorietat de l'ús del valencià -a banda de l'ús del castellà, com a cooficial-, en les oposicions per a la totalitat de les plantilles de funcionaris municipals. Durant la trobada a la consellera de Justícia, les dues parts han coincidit en la inclusió de la competència lingüística en valencià, a banda del castellà, per a tots els treballadors del sector públic de la Generalitat Valenciana.

El secretari autonòmic ha explicat als membres de la Plataforma que la competència lingüística en valencià s'inclourà en la reforma de la llei de la funció pública que s'està preparant. Segons ha explicat Manuel Carceller, "la competència lingüística per als treballadors públics és una conseqüència dels principis d'oficialitat del valencià i d'igualtat".

La reunió, a petició del portaveu de l'ONG del català al País Valencià, Manuel Carceller, arriba després que en la convocatòria d'unes proves d'oposició a cinc places d'auxiliar administratiu de l'Ajuntament de Godella (l'Horta), que es van fer el dissabte 11 de juny, es va negar el dret d'usar el valencià després que ho demanés un aspirant. Per aquesta discriminació lingüística, Manuel Carceller, demana la nul·litat de les proves de Godella. Segons ha explicat, "a l'oposició a Godella es va produir discriminació i violació del principi d'igualtat en l'accés a la funció pública. El valencià és idioma oficial i, per tant, tots els ciutadans tenen el dret d'usar-lo, un dret negat a tots als aspirants d'aquesta prova".

La Plataforma per la Llengua recorda que el dret d'examinar-se en la llengua pròpia diferent del castellà i d'obtenir els qüestionaris en aquesta llengua ja va ser reconegut l'any 2010 i va crear jurispridència. Aleshores, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va avalar la sentència 296/2008 del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de la Corunya que reconeixia a un ciutadà el dret de fer la prova per accedir al permís de conduir de tipus A en llengua gallega, "amb normalitat i sense cap discriminació" i, per tant, de disposar d'un qüestionari en eixa llengua.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin