Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua per l'ús i ensenyament del valencià al Baix Segura

La Plataforma per la Llengua manifesta el seu suport a l'Assemblea del Professorat de Valencià del Baix Segura «el Sud trenca el silenci», un grup organitzat des de novembre del 2015, per donar una resposta a la injusta realitat de l'ensenyament del valencià que impera a les aules d'aquella comarca del sud, en els darrers trenta anys.

La Plataforma per la Llengua considera que la no obligatorietat del coneixement del català deixa l'alumnat del Baix Segura en una situació de desigualtat, respecte a la resta de ciutadans del País Valencià. El portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha declarat que «l'exempció de valencià generalitzada és discriminatòria. L'alumnat, encara que siga resident en una zona castellanoparlant, com ara el Baix Segura, ha de poder tenir competència en les dues llengües oficials, pel seu futur com a estudiant i per la vida laboral».

Manuel Carceller ha explicat que «el professorat de valencià al Baix Segura  fa les classes enmig de la indefensió o de l'assetjament escolar, enfrontat a un alumnat exempt que es nega a aprendre i dificulta l'educació de la resta d'alumnes. Cal evitar la pèrdua d'autoritat del professor de valencià i el menyspreu cap a la llengua».

La Plataforma per la Llengua proposa eliminar l'exempció de valencià a Primària, al Baix Segura, perquè els alumnes infants tinguen contacte amb la llengua. A més els que estudien en valencià, des de Primer d'ESO, han de poder continuar l'ensenyament del valencià. Igualment, als programes pedagògics d'atenció als alumnes immigrants recents, com ara el PASE o el PEMAR, també ha de figurar l'assignatura de valencià, per tal que els alumnes tinguen una major predisposició cap a la llengua pròpia del país. L'oferta de l'ensenyament del valencià s'ha de completar amb les escoles d'idiomes i les escoles d'adults.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin