Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua viatja a Brussel·les per denunciar internacionalment el greuge que pateixen els catalanoparlants

Una delegació de l'ONG del català es reuneix amb entitats i institucions europees per tal d'exposar la situació real de la llengua catalana i la necessitat de treballar conjuntament per una Europa més respectuosa amb els drets lingüístics.

Una delegació de la Plataforma per la Llengua torna de Brussel·les molt satisfeta després de reunir-se amb diverses personalitats, institucions i entitats europees amb qui ha pogut intercanviar opinions i anàlisis sobre la situació de la llengua catalana, els drets lingüístics dels parlants de llengües minoritzades d'Europa i les possibilitats de treballar conjuntament en projectes que fomentin una Europa més respectuosa amb la diversitat lingüística.

En aquest sentit, cal remarcar la reunions amb el Sr. Amadeu Altafaj, Representant Permanent de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea i l'Eurodiputat Ramon Tremosa, que es van oferir a establir ponts de col·laboració amb la Plataforma per la Llengua per incidir en les campanyes sobre l'ús del català a la Unió Europea i en les reglamentacions i actuacions de l'estament europeu que tenen incidència en les polítiques lingüístiques a casa nostra. També van animar l'entitat a treballar més en l'àmbit internacional i a generar actuacions conjuntes amb altres entitats europees que defensen la normalització de llengües minoritzades.

Així mateix, també cal subratllar la reunió mantinguda amb la Sra. Marina Albiol, eurodiputada d'Esquerra Unida del País Valencià que aquesta darrera setmana ha aconseguit que la Comissió de Llibertats Civils i Justícia del Parlament Europeu celebri un debat sobre discriminacions lingüístiques el mes de gener vinent. La delegació de la Plataforma per la Llengua va voler aprofitar la trobada per exposar a Albiol diversos casos de discriminacions i agressions lingüístiques patits per catalanoparlants els darrers mesos. L'eurodiputada va insistir en la necessitat de fer públiques en el marc europeu aquestes discriminacions i va convidar l'entitat a participar al debat del proper mes de gener.

L'ONG del català va reunir-se també amb el servei de promoció del multilingüisme de la Comissió Europea. Els representants de la Comissió van mostrar molt d'interès per conèixer les tasques que l'entitat desenvolupa especialment en els camps de la sensibilització i l'acollida lingüístiques. Es va remarcar notablement el fet que la Plataforma per la Llengua representava un cas d'èxit únic europeu: una entitat de defensa i promoció dels drets lingüístics amb més de 10.000 socis.

La delegació de la Plataforma per la Llengua també es va reunir amb ELEN, la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, molt interessada en la tasca que la Plataforma per la Llengua desenvolupa en el marc de la defensa i la conscienciació del català. Tot i admetre que la llengua catalana no pot ser considerada minoritària si tenim en compte el nombre de parlants, sí que va fer palesa la dificultat de normalitzar el català a Europa amb un estat en contra com l'espanyol. Davyth Hicks, representant d'ELEN, va mostrar la voluntat de col·laborar amb campanyes com la de Netflix, que la Plataforma per la Llengua va engegar el passat mes d'octubre, per tal que el major proveïdor de continguts televisius per internet inclogués el català en les seves emissions, i actuar, d'aquesta manera, com a lobby de pressió europeu.

També, en el marc de la visita al Parlament Europeu, la Plataforma per la Llengua, va coincidir amb alguns eurodiputats catalans com Ernest Maragall i Ernest Urtasun que van rebre amb interès les accions i activitats que desenvolupa l'entitat i van valorar molt positivament aquest viatge institucional de la Plataforma per la Llengua amb l'objectiu de fer visible la situació anòmala del català a Europa i van mostrar interès a reunir-se amb representants de l'Entitat properament. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin