Notícies ← Altres notícies

Carta a en Martí: 3 anys sense tu

Martí,

Ja fa 3 anys que no ens veiem, 3 anys que continuem aquella ingent tasca que havies començat i havíem continuat plegats, 3 anys que dia sí dia també et trobem a faltar i pensem com enfocaries aquest o aquell problema, com encararies una o altra situació.

Com sempre, tinc ganes d'explicar-te coses que ens van passant. Segur que tu les veus amb el teu somriure murri, pensant "ja us ho deia jo", però alhora modest i sense voler protagonisme...

Doncs això, que com a mínim un cop l'any no t'escaparàs de sentir les meves reflexions, explicacions i tot el que em passi pel cap d'explicar-te: enguany no puc evitar començar per dir-te que aquella entitat que vas fundar per allà l'any 1993 junt amb uns quants jovenets més de Gràcia, que fa 3 anys ja tenia uns 4000 socis i ben contents que n'estàvem... doncs estem a fregar dels 10.000 socis!!!! Sí, has sentit bé: la Plataforma per la Llengua ja frega 10.000 socis, i n'estem preparant una de grossa... que segur que t'agradarà!

Des de la carta oberta que et vaig fer l'any passat, et ressaltaré unes quantes coses que hem fet a l'entitat: vam presentar als experts del Consell d'Europa que vigilen com els estats compleixen (o no) la carta Europea de les Llengües regionals i minoritàries les nostres opinions i informes, entre ells el que vam presentar al Parlament Europeu l'any passat, i ho van trobar molt interessant, queda clar que l'Estat Espanyol continua tenint ciutadans de primera i de segona segons quina llengua parlin, això no canvia!

També vam fer el tradicional acte per Sant Jordi amb les entitats de nouvinguts, enguany l'hem anomenat "Planta't, compromís pel nou país", va ser al Born i va tenir un èxit notable!

La segona edició del Premi Martí Gasull i Roig va ser un gran èxit i els guanyadors van ser Escola Valenciana. Segur que t'encanta! Doncs ja estem preparant la tercera edició i gent tan important de la nostra cultura com en Jaume Cabré i na Isona Passola seran membres del jurat.

Hem fet l'informecat 2015, les balances lingüístiques, traduccions del manifest "el català llengua comuna", hem continuat treballant en cinema i educació, hem arribat a acords amb tots els candidats a les eleccions del Barça i continuarem treballant amb la nova junta directiva del Club....

Pel que fa al país, en primer lloc cal que tinguis present que tant al País Valencià com a les Illes Balears i a la Franja de Ponent hi ha hagut canvi de governs autonòmics i la situació del català millora, i encara ha de millorar molt més. Com a primeres mostres sembla que aviat recuperarem Canal 9 i segurament millor que l'anterior, s'ha derogat la llei del LAPAO a la Franja i la del "trilingüisme" a les Illes, l'ensenyament en català a les Illes i al País Valencià millorarà previsiblement amb els nous governs... Nosaltres posem i posarem -com sempre- tota la feina i expertesa de la que siguem capaços perquè avanci i es normalitzi com més ràpid millor.

A Catalunya, ai, a Catalunya! Les coses passen per una banda molt ràpid, però per altra molt lentes: voldríem que tot el procés hagués passat ja i ja fóssim un país normal i lliure, però no, encara no! Tot arribarà, ara estem en el camí... però anem a pams: la Plataforma per la Llengua recomana votar opcions independentistes, donat que hem arribat a la conclusió que és l'única solució possible per a ser ciutadans amb tots els drets reconeguts: votar independència és votar llengua!. Des de la darrera carta oberta que et vaig escriure ara ja fa un any, han passat coses, moltes coses: primer de tot va venir el 9N. Això va ser un gran esdeveniment: 2.350.000 vots en un "procés participatiu" il·legal!! Per primer cop des del 1714 les autoritats catalanes desobeïen les espanyoles i no acaben a la presó! Tot i que el President Mas i alguns Consellers estan sent investigats per la "justícia" espanyola. Després van venir uns mesos on els nostres polítics no van entendre's però finalment es van convocar eleccions per el 27 de setembre, sí, diumenge que ve!! En aquestes eleccions tenim dues bones opcions, dues opcions independentistes netament: la CUP per una banda i Junts pel Sí que està format per CDC, ERC i independents per l'altra banda... ah, per cert durant aquest any Unió ha expulsat els seus independentistes i ha trencat la federació amb CiU: la puta i la Ramoneta van morir i Plataforma per la Llengua no va anar al funeral, no estàvem gens tristos!

D'altra banda continuant amb els festivals-manifestacions espectaculars que els catalans hem fet els darrers anys l'11 de setembre, enguany hem omplert la Meridiana a vessar, des del parc de la Ciutadella fins Sant Andreu. Hem fet passar un punter que marcava el camí cap el Parlament de la República Catalana!!

En fi, que ens vénen uns dies, setmanes i mesos molt intensos. En els que Catalunya demostrarà què vol i comença una nova etapa de la nostra història. Esperem que la majoria d'aquest país voldrà que Catalunya tingui veu pròpia al món: el seu propi Estat!

Ja saps que volem, com més aviat millor, un Estat per a tots els ciutadans d'aquest país, inclusiu, lliure, plenament democràtic, que tothom que visqui aquí el senti com a propi, on el català sigui la llengua pròpia i comuna, que rebi la promoció que reben les llengües dels seus Estats, i no atacs constants i permanents...

Estem en el camí, Martí, estem en el camí de començar a construir aquest Estat entre tots... i mentre l'anem fent, et continuarem tenint molt present tots els que et vam conèixer i vam treballar plegats!!

Fins aviat Martí.

Òscar Escuder

President de la Plataforma per la Llengua

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin