Notícies ← Altres notícies

Èxit de participants a la Setena Jornada “L’acolliment lingüístic” de Girona

El passat divendres 20 de març va tenir lloc a la nova Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona la jornada "L'acolliment lingüístic: el context social i personal i la motivació en l'aprenentatge. Setena Jornada de Presentació de Materials i Experiències", a la qual s'hi van inscriure més d'un centenar de professionals i voluntaris que treballen amb persones immigrades: professorat del Consorci per a la Normalització Lingüística, d'entitats, d'aules d'acollida, tècnics d'immigració dels ajuntaments, etc.

Es tractava d'una activitat formativa i alhora de trobada i intercanvi entre professionals consolidada des de fa 15 anys, i organitzada per la Direcció General de Política Lingüística conjuntament amb els altres membres del Grup d'Immigració de la Comissió d'Organismes i Serveis per al Foment de la Llengua Catalana de Girona, entre els quals, la Plataforma per la Llengua. Altres entitats que integren el Grup d'Immigració són: el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Departament d'Educació -Equip LIC i Formació d'Adults, la Direcció General per a la Immigració, l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Girona, el Servei Lingüístic de Comissions Obreres, el Servei Lingüístic de la UGT, Càritas Diocesana de Girona, Òmnium Cultural.

Enguany la jornada va debatre a l'entorn dels factors de context i personals que incideixen en la motivació i en el procés d'aprenentatge d'aquesta tipologia d'alumnat. L'objectiu era trobar estratègies adequades de motivació per contrarestar fenòmens que es donen freqüentment, com l'abandonament o l'estancament de l'aprenentatge.

La jornada va començar amb un parlament inaugural a càrrec de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, en què van explicar el Decret dels serveis d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya, publicat recentment. El programa, que es pot consultar al web Llengua catalana (www.gencat.cat/llengua/acolliment), incloïa una taula rodona inicial en què van participar Andreu Domingo, subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, Saïd El Kadaoui, psicòleg especialista en contextos de migració, i Llorenç Comajoan, professor del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UVic-UCC. La taula va ser moderada per en Xavier Besalú, professor de pedagogia i d'educació intercultural de la UdG. Tot seguit es van presentar cinc bones pràctiques a l'entorn d'aquesta temàtica, entre les quals, la guia virtual per als treballadors de l'administració "I tu, quin rol hi jugues", presentada pel tècnic de la Plataforma Marc Biosca. La coral de l'Associació Àkan va cloure la jornada.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin