Notícies ← Altres notícies

"Així és com mor la llibertat, amb un aplaudiment estrident", la frase guanyadora del concurs #catalàalcinema

Aquesta ha estat la frase guanyadora del segon concurs del #catalàalcinema que, en aquesta ocasió, buscava la frase més original del cinema fantàstic en català. La guanyadora del concurs, la Marta Salmeron de Manresa, va recollir ahir el seu premi per la seu de la Plataforma per la Llengua.

Amb motiu de la celebració del Sitges 2014, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la Plataforma per la Llengua va tornar a engegar un concurs per fer bullir les xarxes amb frases mítiques del cinema fantàstic en català i sensibilitzar al públic sobre la manca d'oferta de pel·lícules en català als nostres cinemes. Només 24 pel·lícules de les 233 que es van projectar al Festival Internacional de cinema Fantàstic de Catalunya van ser subtitulades en català.

De totes les frases que ens vau fer arribar, el jurat va triar com la més original la frase de la pel·lícula La guerra de les galàxies: Episodi III, La venjança dels Sith : "Així és com mor la llibertat, amb un aplaudiment estrident" que ens va proposar la Marta Salmeron. Ahir, la participant manresana va venir a la seu de la Plataforma per la Llengua a recollir el seu premi: una samarreta personalitzada amb la frase guanyadora i dues entrades per anar al cinema a veure una pel·lícula en català. La Gemma Ponsa, de l'Àmbit de Cultura i audiovisual, i en Jaume Costa, de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) van entregar el premi a la guanyadora.

La campanya El català al cinema vol denunciar la situació precària en la qual es troba el cinema català, on l'oferta en català no arriba ni al 5% de les pel·lícules de la cartellera.

La indústria del cinema no ens deixa escollir, i els primers actors que en fan una missió impossible són les majors, les grans companyies productores de Hollywood, que habitualment no tradueixen els títols més comercials en la nostra llengua. Un fet insòlit i excepcional al món en comparació amb comunitats que tenen llengües oficials de dimensions i vitalitat similars a la llengua catalana. A més, en el cas de Catalunya, l'elecció de l'idioma al cinema està garantida legalment des del gener del 2011, amb la llei del cinema (Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema, actualment en procés de revisió).

Tot i la situació actual, és possible posar fi a aquesta marginació augmentant el cinema en català fins, com a mínim, la meitat de l'oferta cinematogràfica, sense que hagi de trontollar cap graó de l'estructura cinematogràfica del nostre país; ben al contrari, com ha passat en altres casos comparables, ha implicat una millora per al sector i per a la indústria pròpia. Vegeu aquí el nostre argumentari.

Moltes felicitats Marta, esperem que gaudeixis d'aquest regal!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin