Notícies ← Altres notícies

Celebrem l’avenç de la Llei d’Acollida, però considerem insuficients les hores de català a impartir

L'ONG del català es mostra esperançada amb l'avenç del desplegament de la Llei d'acollida, una Llei que, malgrat va ser aprovada a l'abril del 2010, encara no s'ha començat a desplegar. En aquest sentit, les previsions d'aprovar el reglament abans que s'acabi l'any, permeten fer una primera avaluació de quin pot ser-ne l'impacte, i és aquí on sorgeixen alguns interrogants.

Concretament, la Plataforma per la Llengua creu que:

  1. Les 90 hores de què consta el curs de català per obtenir els certificat de primera acollida són insuficients per garantir un aprenentatge sòlid d'aquesta llengua.
  2. Constatem que la majoria de legislacions sobre matèria d'acollida dels països europeus que estipulen l'aprenentatge de la llengua pròpia, superen aquesta quantitat d'hores. Per citar tres exemples, Àustria són 300 hores, un mínim 350 a França, 525 a Suècia i 600 hores a Alemanya.
  3. A més a més, caldrà veure com s'imparteixen les 30 hores dels cursos de coneixement de la societat catalana i de l'entorn. En aquest sentit, també caldrà estar atents a les maneres d'implementar els procediments per parts dels Ajuntament, darrers responsables del procés.  
  4. Insistim en la necessitat d'accelerar aquest procés de desplegament ja que, actualment, la previsió és completar-lo a tot el territori català d'aquí a quatre anys quan, l'any passat, la previsió n'era de tres anys.
  5. Per acabar, la Plataforma per la Llengua vol fer constar la necessitat de seguir avançant en les polítiques dirigides a l'acollida i l'arrelament ja que són claus a l'hora de construir un país més cohesionat i just on, la llengua catalana, ha d'esdevenir l'eix vertebrador de la diversitat i pluralitat d'orígens dels nostres conciutadans.  

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin