Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua celebra al Parlament els 10 anys de la xarxa d’entitats d’acollida i el Dia Internacional de la Llengua Materna

El Parlament de Catalunya va acollir ahir al vespre l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que va servir alhora per celebrar un altre aniversari, el dels 10 anys de la creació de la xarxa d'entitats de persones immigrades que dinamitza la Plataforma per la Llengua. Davant d'una sala plena a vessar, tant la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert, com el Director de la Plataforma per la Llengua, Daniel Mundet, van reivindicar el paper del català com a eina de cohesió i nexe entre els catalans d'origen i els nouvinguts.

L'acte, presidit per la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i presentat pel periodista Carles Solà, s'ha estructurat sobre la base de diverses intervencions de representants de la Xarxa Associativa de la Immigració, un grup de vint-i-quatre entitats de nouvinguts dinamitzat per la Plataforma per la Llengua amb la finalitat de promoure el català com a llengua comuna i mecanisme de cohesió social. En representació d'aquesta xarxa hi ha intervingut representants de les diferents comunitats. Les intervencions s'han dividit en tres blocs per reflectir el passat, el present i el futur de la xarxa. En primer lloc, ha pres la paraula M'hamed Abdelouahed, membre de l'Associació Amazan, que ha assegurat que "parlant català et converteixes en un més de casa, i això no passa a la resta d'Espanya ni d'Europa". A continuació, han intervingut Omar Diatta, membre de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos; César Cárdenas, membre de l'Associació Cultural Mexicanocatalana; Arsala Javed, de l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya; Ahmed Benallal, de l'associació La llum del Nord, i Jesús López, de l'Asemblea Cultural Galega de Barcelona. Finalment, Mar Forcada, membre de l'executiva de Plataforma per la Llengua, ha presentat un vídeo amb el manifest del dia internacional de la llengua materna.

 

De Gispert, que va tenir un record pel fundador de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull, va cloure l'acte afirmant que el català és una llengua inclusiva i vinculada a la convivència i la cohesió i va remarcar la importància de commemorar el dia internacional de la llengua materna, per fer "comunitat, poble i país", a més de fer una crida a les entitats com la Plataforma per la Llengua a treballar per la llengua catalana: "No teniu data de caducitat, és imprescindible que seguiu treballant, hi ha molt a fer!".

 

Per la seva banda, Daniel Mundet, va destacat l'obertura de la societat catalana a la diversitat cultural i lingüística, i va valorar el català com a eina que actua com a "factor de cohesió".

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin