Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua és l’entitat que més parelles lingüístiques ha dinamitzat a Barcelona el 2013

Coincidint amb els 10 anys de l'aniversari del programa Voluntariat per la Llengua, la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle han desenvolupat un any més el programa de parelles lingüístiques amb molta participació. Aquest programa compta amb el suportde la Generalitat de Catalunya.

Segons dades del Consorci per la Normalització Lingüística, al llarg d'aquest any 2013 s'han format 1.800 parelles lingüístiques a Barcelona, 10.000 a tot Catalunya i al llarg dels 10 anys del programa, s'han format un total de 80.000 parelles lingüístiques.

A Barcelona, de les 14 entitats que fan parelles lingüístiques, la Plataforma per la Llengua és l'entitat que durant l'any 2013 n'ha dinamitzat més. Al llarg del 2013 hem convocat més de 100 persones, que han format 30  parelles noves de majors de 30 anys i 14 parelles del voluntariat juvenil (entre 16 i 30 anys). Cal destacar el suport rebut per part del teixit associatiu, escoles, mitjans de comunicació, entitats catalanes de persones immigrades, etc.

El perfil del voluntari és molt heterogeni: són persones d'entre vint i setanta anys. Pel que fa als orígens dels aprenents, la major part són del Pakistan i de l'Amèrica Llatina, però també n'hi ha de l'Àfrica i l'Europa de l'est. Cal destacar que el nombre elevat d'aprenents pakistanesos és gràcies a la col·laboració que estem portant a terme amb l'Associació PAKTAXI (associació de taxistes pakistanesos).

El Voluntariat lingüístic consisteix en posar en contacte una persona que està aprenent català amb una persona catalanoparlant, per tal de practicar el català en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, a la biblioteca, assistint a un espectacle, fent una excursió...

Els aprenents i ensenyants no només fan les trobades sinó que també participen en altres activitats que la Plataforma per la Llengua dinamitza i donen suport voluntàriament a d'altres projectes de l‘entitat, com ara la Festa pel joc i la joguina en català, les activitats de Sant Jordi o el Dia de la diversitat.

Aquesta iniciativa individual ciutadana combina dos aspectes que, junts, han donat molts bons fruits: la difusió del català entre la població immigrada i la cohesió social, amb la reflexió que això comporta per ambdues parts sobre el concepte de la diversitat com a valor culturalment positiu i enriquidor.

Un any més, volem fer una crida a la ciutadania perquè participi en una nova edició d'aquesta campanya, que iniciem amb molta empenta el 2014. En total, una hora a la setmana durant 10 setmanes. T'hi apuntes? Si tens més de 16 anys i vols ser voluntari només t'has de posar en contacte amb nosaltres a través del telf. 933211803 o del correu vxl@plataforma-llengua.cat

Amb el vostre suport esperem seguir, un any més, fent un servei a la llengua allà on més ho necessita: al carrer!

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin