Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua deplora la discriminació lingüística patida per un usuari i el seu nét en un tren Talgo i exigeix responsabilitats a RENFE

La Plataforma per la Llengua deplora la discriminació per motius lingüístics i culturals patida per Josep Maria Sagrera, veí de Girona, i el seu nét en un tren TALGO el dia 5 de desembre de 2013.

El veí de Girona i el seu nét viatjaven de Barcelona a Girona amb el Tren Talgo de Renfe, i quan ell li va preguntar en català a la revisora si el nen havia de pagar, la treballadora li va dir de mala manera "i molt enfadada" que els nens també havien de pagar. Mentre cercava els diners per pagar el bitllet del seu nét, la revisora li va etzibar en castellà: "Doncs ara no em dóna la gana. Tinc mania als catalans i pels meus collons que baixa" i seguidament va fer aturar el tren a Montcada i Reixac i els va fer baixar de males maneres.

La Plataforma per la Llengua vol expressar tota la solidaritat amb la víctima d'aquesta nova agressió lingüística i queda a la seva disposició per assessorar-lo en les accions que vulgui emprendre davant la companyia. Així mateix, recorda que aquesta discriminació no només és intolerable en una democràcia, sinó que també és il·legal i vulnera els drets bàsics dels ciutadans: tant l'Estatut d'Autonomia com la Llei de Política Lingüística estableixen el dret els ciutadans catalans d'expressar-se en llengua catalana en l'àmbit públic i privat i prohibeixen taxativament qualsevol discriminació per motius lingüístics i/o culturals.

L'entitat exigeix a RENFE accions contundents davant d'aquesta nova discriminació lingüística, que es compensi a les víctimes i que prengui les mesures adequades perquè fets com aquests no es tornin a repetir. De manera complementària, també alerta del creixent volum de casos greus de discriminació lingüística ocorreguts arreu del domini lingüístic durant els darrers 2 anys.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin