Notícies ← Altres notícies

En memòria de Josep Romeu

Josep Romeu mestre de professió, escriptor i activista cultural, va morir aquest dilluns a Taradell. Va ser un activista i militant en favor de la llengua i la cultura catalana, compromès amb el país. Va impulsar la creació de l'Observatori de la llengua catalana, projecte gràcies al qual aquest dimecres passat es va poder presentar el VI Informe sobre la llengua catalana.

Aquest dilluns passat ens va deixar en Josep Romeu. Entre d'altres entitats, va treballar per renovar el Ciemen i va tenir la visió d'impulsar la creació de l'Observatori de la llengua catalana. L'Observatori de la Llengua Catalana es va constituir el 2004, reunint aleshores 16 entitats de tot l'àmbit lingüístic, significades pel treball en favor de la llengua catalana, entre les quals s'hi comptava la Plataforma per la Llengua. Entre els objectius de l'Observatori en destaquen l'elaboració d'un informe anual sobre la situació de la llengua catalana, tant pel que fa al seu ús social com pel que fa a l'acompliment de la legislació vigent (nacional, estatal, internacional). Precisament la fatalitat ha fet que precisament el dimecres 13 de novembre es presentés el VI Informe sobre la llegua catalana. Sense la tasca de Josep Romeu aquests informes no haurien tingut continuïtat.

Josep Romeu també era molt conegut perquè, entre d'altres, havia publicat tres novel·les: Temps de pluja (2005-Premi Valldaura de Novel·la Memorial Pere Calders), Olga (2007) i L'herència del senyor Charles (2011), juntament amb un diccionari sobre les llengües del món, entre d'altres publicacions. També va ser autor, entre altres, de 'Geografia d'Osona' (1986), 'Geografia dels Països Catalans' (1984), 'Història de Sant Julià de Vilatorta' (1992), 'L'Assemblea de Catalunya, vint anys' (1994) i 'Temps de pluja' (2005),

També havia participat durant molts anys en tertúlies i programes culturals a Televisió d'Osona (TVO) de 1990 a 2003. En l'àmbit periodístic també havia estat corresponsal d'El Correo Catalán i Mundo Diario (1976-1977), articulista a El 9 Nou i La Marxa, director de la revista Vilatorta (1991-1996), director de la revista ACCiÓ, coordinador de la revista Europa de les Nacions (200-2004) i director de Ciutat Nord (2002-2003).

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin