Notícies ← Altres notícies

Un voluntari per la llengua jove, guia del Projecte Enraonem

El Projecte Enraonem fa la visita a la Colònia Sedó d'Esparreguera de la mà de Víctor Rodríguez, un voluntari per la llengua jove de la Plataforma per la Llengua i autor d'un treball de recerca premiat.

Poc s’hauria pensat Víctor Rodríguez i Caballero, quan va començar el treball de recerca de Batxillerat ?titulat Can Sedó: tècnica, maqueta i societat?, que, més enllà de del tribunal del treball, algun dia l’acabaria explicant davant d’un grup de persones adultes practicants de català i interessades a descobrir tots els racons culturals de la vila d’Esparreguera.

El passat dimecres 29 de maig els participants del Projecte Enraonem van fer la visita al barri de la Colònia Sedó d’Esparreguera acompanyats per les explicacions del jove voluntari per la llengua Víctor Rodríguez, autor d’un laboriós estudi sobre l’empresa tèxtil que va arribar a tenir més de 2.000 treballadors i que va ser la més gran de Catalunya i de tot l’Estat espanyol.

El recorregut va començar mostrant la part industrial de la part social, amb els habitatge, la casa de l’amo amb un enorme jardí, l’església, les escoles, el teatre, la fonda, els horts i l’antiga palanca de cal Broquetes.

La visita va servir per a conèixer de prop l’estil de vida d’una colònia tèxtil durant els segles XIX i XX, el sistema de funcionament d’una empresa basada en la força hidràulica i les grans obres d’enginyeria civil que es van arribar a construir per a fer-ho possible (una canalització de més de 4 km des de la presa del Cairat).

La Plataforma per la Llengua agraeix de tot cor l’ajuda i la col·laboració desinteressada de Víctor Caballero, que al llarg del 2013 ha estat voluntari per la llengua d’un company seu d’institut d’origen dominicà.

 


 

Enllaç relacionat:

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.402802656500302.1073741840.268162866630949&type=3

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin