Notícies ← Altres notícies

Més de 150 persones omplen Can Pasqual per conèixer “Les Llengües d'Europa”

El dimecres 24 d'abril més de 150 persones van assistir a la xerrada que la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera havia organitzat amb el títol "Les Llengües d'Europa", cosa que significa un rècord d'assistència.

Saps quantes llengües es parlen a Europa? Saps què podem aprendre del casos noruec, islandès o finès aplicats al català? Saps quina és la llengua germana del català?... Amb preguntes com aquestes, la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera havia volgut desvetllar l'interès per aprendre més sobre les llengües del nostre continent, agafant sempre el català com a punt de partida i de comparació.

Al llarg de la xerrada es van conèixer casos curiosos com el del doble estàndard escrit del noruec, l'afició dels islandesos pels arcaismes o la revolució lingüística i social que va suposar la transformació de les formes de tractament del suec, entre d'altres informacions. D'aquesta manera, l'ONG del Català va mostrar les actituds lingüístiques positives que cal tenir com a parlants del català i amb relació a la resta de llengües de l'entorn.  Aquest va ser un dels objectius de la xerrada, atesa la gran assistència d'alumnes de l'Institut El Castell d'Esparreguera i del treball fet a les aules de Batxillerat.

La xerrada va comptar amb la col·laboració de les esparreguerines Iulia Isaeva, d'origen rus, que va llegir un sentit conte de Lev Tolstoi, i Matea Bradi?i?, d'origen croat, que va llegir un poema del poeta bosnià Mak Dizdar i es va prestar a fer un joc amb Marc Piera sobre la intercomprensió de les llengües serbocroata i eslovena. També hi va intervenir la collbatonina Larisa Stirbu, d'origen moldau, que va narrar la llegenda de l'origen del nom de Moldàvia. Stirbu va aprofitar l'avinentesa per a explicar el tractament i la confusió als quals el règim soviètic socialista va sotmetre la població moldava, fent-li creure capciosament que el moldau i el romanès eren llengües diferents, en un clar paral·lelisme amb el que diferents governs autonòmics estan fent amb el català.

La xerrada "Les Llengües d'Europa" es va dur a terme amb motiu de la Tercera Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera i va ser organitzada totalment per la Plataforma per la Llengua.

L'acte el van presidir la regidora de Política Lingüística de l'Ajuntament d'Esparreguera, Núria Valldeperas, i el president de la territorial del Baix Llobregat-Esparreguera de la Plataforma per la Llengua, Marc Piera, que va ser l'encarregat de dur a terme la xerrada. Maria Romero, sòcia de l'entitat, va llegir el manifest Salvant els mots.

Els organitzadors es feliciten per l'enorme interès que va suscitar la xerrada i aposten per continuar treballant les actituds lingüístiques dels catalanoparlants per poder fer del català la llengua normal d'ús social dels Països Catalans.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin