Notícies ← Altres notícies

La Plataforma per la Llengua celebra la reunió de l'executiva a Castelló per commemorar el 80 aniversari de les Normes de Castelló

La Plataforma per la Llengua participarà dissabte activament en els actes de commemoració del 80 aniversari de les Normes de Castelló que Castelló per la Llengua organitza durant tot el dia. L'Executiva de la Plataforma per la Llengua es reunirà dissabte a Castelló i, a més, l'ONG participarà en l'organització de la jornada, muntarà parada a la plaça Santa Clara i acompanyarà el recorregut reivindicatiu pels carrers de Castelló. L'entitat crida a la mobilització pels drets lingüístics, per tal d'enfortir la situació social de la nostra llengua, per un ensenyament en valencià i de qualitat i per oposar-se a l'avantprojecte de la LOMQE que suposa un atac directe als programes d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüístic.

 

La Plataforma per la Llengua estarà aquest any present en la celebració del 80è aniversari de les Normes de Castelló de manera molt significativa: en primer lloc, l'entitat celebrarà dissabte Castelló la reunió de la seua Executiva. D'altra banda, la Plataforma per la Llengua participa activament en l'organització de la jornada, que promou la plataforma Castelló per la llengua, muntarà parada a la plaça Santa Clara, i acompanyarà al recorregut reivindicatiu pels carrers de la localitat. L'entitat L'entitat crida a la mobilització pels drets lingüístics, per tal d'enfortir la situació social de la nostra llengua, per un ensenyament en valencià i de qualitat i per oposar-se a l'avantprojecte de la LOMQE que suposa un atac directe als programes d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüística.

A més, la Plataforma per la Llengua, com a membre de la plataforma Castelló per la Llengua i de la coordinadora Somescola.cat, és també una de les entitats signants d'un manifest unitari per la llengua que firmen conjuntament les principals entitats de defensa de la llengua dels territoris de parla comuna, com Castelló per la llengua, Escola Valenciana, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Plataforma per l'ensenyament públic del País Valencià, Somescola.cat i la Folc. Us l'adjuntem.

El 30 de novembre de 2011 es presentava a Castelló la plataforma Castelló per la Llengua, amb l'adhesió de fins a 80 entitats i amb l'impuls des dels seus inicis de la Plataforma per la Llengua País Valencià. Els objectius principals són celebrar l'aniversari de les Normes de Castelló, enfortir l'escola pública i en valencià i exigir la restitució de les emissions de la TV3 al País Valencià. Recordem que amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l'acord que signaven, a Castelló de la Plana el 21 de desembre 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, i que certificava l'adopció amb lleus matisos de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l'Institut d'Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant. Les «Normes de Castelló» poden ser enteses en l'actualitat en dues direccions complementàries: per una banda, com un símbol de la unitat de la llengua; de l'altra, com una aposta per la normalitat de la llengua, ja que la codificació del català era un pas imprescindible perquè pogués acomplir la funció de vertebració de la societat de tot l'àmbit lingüístic. La signatura, l'any 1932, de les Normes de Castelló, va representar un esdeveniment decisiu, un pas endavant cabdal que iniciava el camí que havia de portar el valencià des de la situació de marginació en què es trobava fins a la possibilitat de ser utilitzat en tots els àmbits socials. Tot un exemple cívic ofert al conjunt dels valencians per part dels signants de les Normes, un acord les conseqüències del qual hem pogut gaudir les  generacions posteriors.

Òbviament, però, a la Plataforma per la Llengua tenim clar que cal seguir treballant, dia a dia, i per això cal estar presents dissabte 15 vinent a Castelló, per tal d'enfortir la situació social de la nostra llengua, com diu el lema de la plataforma d'entitats Castelló per la Llengua: «Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics: totes i tots a Castelló!».

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin