Notícies ← Altres notícies

Èxit rotund de participació en el 6è Dictat Català d’Esparreguera

90 persones omplen Can Pasqual en un dels actes principals de la Segona Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera, que premia 21 persones. Amb motiu de la Segona Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera, el proppassat dilluns 5 de novembre va tenir lloc a la Sala d'Actes de Can Pasqual la sisena edició del Dictat Català d'Esparreguera, coorganitzat per la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera, amb la participació de 74 concursants i una presència de més de 90 persones a l'acte.

L'acte el va presidir la regidora de Política Lingüística, Núria Valldeperas, que va dictar a tots els assistents un text que havia romàs en secret fins al mateix moment del dictat. També van presidir el VI Dictat la directora del Centre de Normalització Lingüística (CNL) Ca n'Ametller, Imma Pagès i Valls, el coordinador d'Ensenyament del CNL, Ramon Font, una representant de la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera, Teresa Barrios, així com el responsable del Servei Local Català d'Esparreguera i alhora president de la territorial de la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera, Marc Piera. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde d'Esparreguera, Joan-Paül Udina, que va lliurar el primer premi.

Abans que es dictés el text, Teresa Barrios, catalana d'origen mexicà i membre de la Junta Executiva Territorial de la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera, va llegir el manifest de la Segona Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera titulat Necessitem militants per la llengua, ara és l'hora de fer encara més feina, dedicat com a homenatge a Martí Gasull, a qui la territorial considera el seu padrí i un dels fundadors d'aquest nucli de persones que treballen des d'Esparreguera i des de la comarca del Baix Llobregat per la nostra llengua.

L'acte va comptar amb una nodrida presència de professors i alumnes de l'Institut El Castell d'Esparreguera, que va animar els alumnes de Batxillerat a provar sort. Es dóna el cas que entre els premiats hi havia alumnes del centre i la mateixa directora.

El Servei Local de Català d'Esparreguera va voler retre homenatge a Pere Calders afegint-se a tots els actes organitzats en l'Any Sales Calders Tísner. Per això, va proposar el joc d'endevinar l'ortografia correcta de les 112 paraules del text (la puntuació es dictava), que era un fragment de l'obra Aquí descansa Nevares (1967), que forma part del conjunt d'obres que Pere Calders va escriure en el seu exili a Mèxic.

La correcció del text va anar a càrrec una altra vegada del Jurat format per tècnics de Normalització Lingüística del CNL Ca n'Ametller (dels serveis locals de català de Pallejà, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca i Esparreguera, així com el coordinador d'Ensenyament).

El primer premi és un viatge a l'Alguer (Sardenya), el punt més distant del domini lingüístic català, en plena nació sarda, de cap de setmana per a dues persones. La resta de premis són una subscripció gratuïta durant tot l'any 2013 a la revista 777 Comunica o bé a qualsevol revista associada a l'APPEC. En el cas de la Categoria Especial d'Alumnes dels Cursos de Català per a Adults, es va regalar un exemplar del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans i una subscripció gratuïta a una revista en català.

El VI Dictat Català d'Esparreguera va acabar amb el lliurament dels premis als 21 guanyadors, a qui felicitem des d'aquí i a qui encoratgem a continuar estimant i valorant la llengua catalana com el punt de trobada de persones d'orígens geogràfics diversos:

 

1r premi (amb cap errada ortogràfica):

ARTUR REYNÉS I MARTÍ

 

Categoria especial Alumne dels cursos de català per a adults del SLC d'Esparreguera 2011-2012:

MARIONA RODRÍGUEZ I MACH

 

2n premi (amb cap errada ortogràfica):

LURDES BOLADERAS I FERNÀNDEZ

JOAN RAVENTÓS I TRIVIÑO

 

3r premi (amb cap errada ortogràfica):

ROSER ALAVEDRA I CARMONA

SÍLVIA ALAVEDRA I CARMONA

NÚRIA CANALS I VENDRELL

ANNA LLOPART I MESTRES

JORDI RIERA I POL

NÚRIA SÁEZ I FEIXAS

YVETTE VILAR I SEGURA

 

4t premi (amb una errada ortogràfica):

MONTSERRAT BENAVENT I GÜELL

ROSER PARÍS I PRATS

MARIA TERESA PRATS I MARGALEF

CARME RABADÁN I RUIZ

CECÍLIA REIFS I PRAT

EDMON REYNÉS I MARTÍ

JACOB TREPAT I BORECKA

MARYSIA TREPAT I BORECKA

 

5è premi (amb dues errades ortogràfiques):

MÒNICA ALFONSO I LARRÉGOLA

QUERALT SÁEZ I FEIXAS

 

El Dictat Català d'Esparreguera és una activitat coorganitzada per la Regidoria de Política Lingüística, el Servei Local de Català d'Esparreguera, del Consorci per a la Normalització Lingüística, i la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat-Esparreguera. Hi col·laboren la revista 777 Comunica, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i l'agència de viatges Terres Llunyanes, del carrer de Sant Antoni d'Esparreguera.

Enllaços associats:

http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlcanametller

www.lesrevistes.cat

http://esparreguera777comunica.blogspot.com.es

http://www.facebook.com/pages/777-comunica/202441458031

http://terresllunyanes.com/ca/

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin