Notícies ← Altres notícies

Visitem el Modernisme i el Noucentisme de Canet de Mar

Un grup d'una vintena de socis i col·laboradors de la Plataforma per la Llengua Maresme i voluntaris i aprenents del programa del Voluntariat per la llengua de la comarca, vàrem recórrer conjuntament el dissabte 26 de març el centre històric de Canet de Mar per fer una ruta modernista i noucentista, guiada i a peu pels principals edificis del centre del poble. 

El punt de sortida va ser davant la plaça de la biblioteca Pere Gual i Pujadas a les 11 del matí. Durant el recorregut vàrem veure l'exterior d'edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner, com l'Ateneu o la Casa Roura, i algunes cases construïdes pels americans al carrer Ample, com la Casa Mir, l'Ajuntament, la Casa Puxan, la Casa Hijini Negra, la Casa Font i la Casa Busquets. També d'altres com la Casa Joaquim Floris, les Cases Carbonell i la Casa Serra Pujadas. La guia va explicar els participants el perquè dels noms dels barris dels Socarrats i dels Budellers, fet que va ocasionar alguna que altra rialla.

Tot seguit vàrem passar per davant la plaça dels Americanos i la plaça Macià, des d'on vàrem poder contemplar l'església parroquial de Sant Pere i Sant Pau, així com escoltar els motius pels quals varen portar aquesta església a Canet. Per acomiadar la passejada, lectura de la placa modernista ubicada a les escales del Sant Crist, visita de les restes de la torre Can Macià i la façana de les antigues escoles al carrer de la Font, on actualment hi ha dependències municipals.

La ruta cultural va finalitzar passada la una del migdia al mateix lloc de trobada. Durant el recorregut hi va haver dues sorpreses. La primera va ser poder visitar l'interior de la Casa Roura, tot i que inicialment no estava previst, i poder admirar la seva bellesa interior. La segona va ser un obsequi d'una rosa vermella per a cadascun dels participants, de mans de la guia turística, Fina Jubany, de la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, amb el desig que la nostra llengua i cultura perdurin per sempre. 

Aquest recorregut pel patrimoni cultural de Canet de Mar es va organitzar conjuntament per la secció de Canet de Mar de Plataforma per la Llengua Maresme i el Consorci per a la Normalització Lingüística de la comarca, amb la col·laboració de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner. Ha servit per fomentar la llengua catalana com a eina de cohesió social entre els autòctons que volen compartir-la i els nous parlants que volen practicar-la, i ens ha ajudat també a conèixer el nostre entorn més immediat. 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin