Notícies ← Altres notícies

Rudolf Ortega presenta a Canet de Mar "Tinc més dubtes"

El divendres 17 de desembre a 2/4 de 8 del vespre, la territorial del Maresme de la Plataforma per la Llengua, conjuntament amb l'Oficina del Català de l'Ajuntament de Canet de Mar, us presentem a l'Aula Magna del CRTTT-Escola de Teixits de Punt, dos llibres del lingüista Rudolf Ortega, que es titulen Tinc un dubte i Tinc més dubtes i porten com a subtítol "El petit llibre del català correcte", 1 i 2 respectivament.

 

Tinc un dubte és un compendi de 250 dubtes de català bàsic, presentats amb forma de píndoles i amb un estil que defuig els manuals de llengua clàssics. A mig camí entre la gramàtica i l'assaig, al llarg de quatre capítols se´ns exposen quatre grans aspectes de la llengua catalana: en primer lloc, un manual d'ortografia, fonamental per no cometre faltes. Segon, una gramàtica elemental, amb especial esment de la morfologia bàsica. Tercer, un repertori d'incorreccions, tant de lèxic com morfològiques. I finalment, un petit recull de mots que poden ser confosos amb d'altres mots, i que per tant podem emprar incorrectament. Tot plegat presentat alhora amb rigor, amenitat i ironia, per tal d'arrencar un somriure a la vegada que s'exposen els temes més feixucs amb fidelitat a la normativa.

Després de la bona acollida de Tinc un dubte, que va tenir una adaptació a Televisió de Catalunya, Tinc més dubtes amplia el repertori de consells per millorar el coneixement de la llengua catalana amb 250 dubtes nous de nivell mitjà. A través de petits fragments en prosa que s'allunyen de l'estil gramatical més ortodox, els dubtes s'agrupen en cinc capítols temàtics: el primer, sobre fonètica, mostra que no sempre pronunciem com cal el que escrivim correctament; el segon, sobre puntuació, ofereix un catàleg essencial dels signes gràfics que s'utilitzen per ordenar un text i afegir-hi matisos; el tercer, sobre morfosintaxi, fa atenció a qüestions de concordança, temps verbals, pronoms i preposicions; el quart, sobre lèxic, planteja solucions a les incorreccions de vocabulari més habituals; i finalment, el cinquè, sobre etimologia, constitueix una guia ràpida sobre els camins diversos que prenen els mots per arribar als nostres dies.

Un cop finalitzada la presentació es formaran les parelles lingüístiques de la tardor del programa del Voluntariat per la Llengua.

 

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin