Notícies ← Altres notícies

Les televisions privades espanyoles són les més monolingües d'Europa, segons un estudi de la Plataforma per la Llengua

Tele 5, Antena 3, Cuatro i La Sexta no només no faciliten programació i continguts en la llengua pròpia als espectadors catalanoparlants sinó que neguen la realitat lingüística del mercat català. Aquesta és la conclusió principal del treball Estudi sobre els usos lingüístics a les televisions privades. El cas de la llengua catalana a les televisions privades d'àmbit estatal i una aproximació comparativa a altres estats europeus, un estudi comparatiu sobre el tractament de les llengües a les televisions d'estats europeus, que ha elaborat la Plataforma per la Llengua en col·laboració amb la Fundació ESCACC i el suport del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC). Vegeu l'estudi en aquest enllaç.

Segons l'estudi, no hi ha cap televisió privada espanyola d'àmbit estatal que faciliti l'accés dels consumidors catalanoparlants a la programació en la seva llengua pròpia, sinó que hi ha una negació absoluta d'aquesta realitat lingüística del mercat català. Si comparem la situació a l'Estat espanyol amb la d'altres països com Bèlgica, Suïssa, Islàndia, Malta, Luxemburg o Eslovàquia, entre d'altres, podem afirmar que no hi ha cap llengua oficial de 9 milions o menys de parlants (excepte els casos de menys de 150.000 parlants), que no sigui la llengua d'un o més canals privats d'àmbit estatal o més importants del país. L'única excepció és el català.

La presència del català, a més, representa una anomalia en el desenvolupament dels programes de les televions privades estatals, i apareix en episodis aïllats i minoritaris, fet que provoca una sensació d'exotisme.

Així doncs, el català es troba amb una situació de greuge comparatiu clar respecte al tracte que reben totes les altres comunitats europees comparables.

Les conclusions de l'estudi són que una de les raons principals d'aquesta desigualtat és la manca d'una normativa estatal que garanteixi la presència de les llengües oficials a l'estat espanyol diferents del castellà a l'àmbit de les televisions privades espanyoles. Això facilita la consolidació del panorama actual marcat per un ús monopolitzador i hegemònic de la llengua castellana. Aquesta conducta uniformadora és aplicada pel 100% de les televisions analitzades.

Vegeu l'estudi complet en aquest enllaç.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin