Notícies ← Altres notícies

Interessantíssima conferència sobre la història de la llengua

El divendres 5 de novembre el Doctor en Filologia Catalana Josep Moran Ocerinjauregui va donar una conferència molt interessant de síntesi sobre la història de la llengua catalana, organitzada per la Plataforma per la Llengua Maresme a l'Escola Universitària de Teixits de Punt a la qual van assistir més de 30 persones. L'acte va ser la darrera activitat del Correllengua 2010 a Canet de Mar.

Els primers punts del programa de la conferència van ser complementats amb una documentació que es va lliurar als assistents sobre el naixement de dues llengües bessones, el català i l'occità que mantenen les dues més afinitat que no pas el català amb el castellà. Es van comentar nombrosos exemples de paraules presents a la documentació que mostren que el català és més afí a les llengües gal·loromàniques (l'occità i el francès) que no pas a les hispanoromàniques (el castellà i el portuguès), que parteixen d'un llatí vulgar bastant diferent, més conservador en general. De la mateixa manera es van comentar amb l'ajut dels documents escrits les aportacions germàniques i àrabs a la llengua.

En resum, la conferència va consistir en un ràpid recorregut des dels inicis de la llengua amb el pas del llatí vulgar al català (segles VII-VIII), el substrat pre-romà i les aportacions posteriors, els primers textos en català com el Liber iudiciorum i el procés de creació del llenguatge culte (s. XI - 1a meitat del segle XIII) , l'expansió territorial a les Illes Balears i València i el desenvolupament literari (2a meitat del s. XIII - segle XV), tot passant també per l'edat moderna, període constitucional (s. XVI-XVII) i nova planta borbònica (s. XVIII), Renaixement i barroc, el segle XIX i el règim liberal espanyol i la Renaixença, fins arribar al segle XX i XXI que ja en coneixem bastant la realitat. Moran va destacar la forta immigració com a canvi social recent.

L'acte que hauria donat per molt més de l'hora i mitja que va durar va finalitzar amb les habituals preguntes del públic en aquest tipus de presentacions i un refrigeri de celebració dels 5 anys de la Plataforma per la Llengua Maresme.

Comparteix

  • Twitter
  • Facebook
  • Telegram
  • Whatsapp
  • Linkedin