Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

12-M, vota per la llengua

Agustí Tola

Agustí Tola, coordinador d'Empresa i Consum de Plataforma per la Llengua: "Els ciutadans juguem un rol cabdal. Som nosaltres els qui tenim la clau per atorgar als partits polítics sensibilitzats amb la causa aquesta oportunitat".

És moment de passar a l'acció. L'anàlisi i la identificació d'iniciatives per normalitzar l'ús del català en tot el domini lingüístic és una tasca que ja s'ha fet (i evidentment cal continuar-la), però ara, d'una vegada per totes, hem d'actuar de manera contundent i organitzada. Per assolir millores és necessari el compromís i la coordinació entre els partits polítics, la societat civil i les entitats. Hem de ser ràpids i eficients. Davant no tenim només la contundència d'uns estats amb tota la maquinària centrada en l'imperialisme lingüístic sinó també (i sobretot), la globalització, la digitalització i un mal endèmic que és la manca de consciència lingüística de gran part dels catalanoparlants. És per tot això que les eleccions catalanes del 12 de maig  són clau: vota per la llengua!

En les darreres dècades moltes coses s'han fet malament (si no totes) per part dels Governs de la Generalitat de Catalunya en matèria de política lingüística, i ara no ens queda més remei que revertir-ho. Quan tothom mirava cap a una altra banda, Plataforma per la Llengua ja preveia riscos i anunciava tendències preocupants. En el cas de l'oficialitat del català a la Unió Europea, per exemple, ja el 2010 l'entitat va cridar l'atenció sobre el  tema,  però no ha estat fins ara que ha passat a ser de primera línia. Els partits polítics, pel que sembla, s'han adonat de la magnitud de la tragèdia i han començat a impulsar diverses iniciatives com crear regidories de llengua en alguns ajuntaments, debatre la realitat del català a l'educació, organitzar jornades amb experts lingüístics centrades en el disseny d'accions prioritàries o denunciar comerços per no tenir els rètols en català. Però no n'hi ha prou. Si volem ajudar el català, hem d'anar a màxims.  

Llegeix l'article complet a El Món.