Els nostres articles d'opinió ← Altres articles

Jordi Porta, en el record

Francesc Marco

Jordi Porta va ser un dels noms clau en la creació del Consell Consultiu que assessora Plataforma per la Llengua

El Consell Consultiu es tracta d'un òrgan assessor de l'entitat format per experts i professionals de prestigi de diferents àmbits que per la seva experiència aporten suggeriments i consells a l'ONG del català

"A més de partits polítics i institucions públiques, necessitem una societat potent, dinàmica i amb capacitat d'arriscar-se (...) és qüestió de tornar a revitalitzar la societat civil per fer una feina complementària, no de suplència, de les institucions", remarcava  el filòsof Jordi Porta en una entrevista del 2004.

Històric director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Porta i Ribalta (Barcelona, 1936-2003), ho ha estat gairebé tot dins dels espais culturals, acadèmics i de la societat civil del nostre país: l'escoltisme, el Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Enciclopèdia Catalana, el Patronat Català Pro Europa, síndic de greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, cara visible del projecte renovador Òmnium 21 i president de l'entitat ubicada aleshores al Palau Dalmases de Barcelona, i un llarg etcètera. La seva bonhomia, l'afabilitat, la conversa amable i la recerca constant del consens a partir dels punts d'entesa, eren uns dels seus trets definidors.

Va ser a la segona meitat dels anys noranta que, com recorda el politòleg Roger Buch, l'activista Martí Gasull i el nucli de l'Esbarzer coincideix amb Jordi Porta en diferents espais, copsen plantejaments comuns i treballen conjuntament amb diverses iniciatives, també amb Isidor Marí i Miquel Sellarès, sovint en el marc de la Mata de Jonc i de l'Opinió Catalana, amb l'impuls de les jornades de formació que s'organitzaven anualment per afavorir la construcció d'una nova generació plena d'anhels.

És així com, quan poc després, als primers dos mil, Plataforma per la Llengua crea un Consell Consultiu que assessori l'ONG del català, el llavors responsable de la Fundació Jaume Bofill n'és un dels noms clau. D'aquesta manera, Jordi Porta forma part de la fotografia icònica del 28 de juny del 2001, a l'acte de presentació de l'òrgan assessor de l'entitat que va tenir lloc a l'auditori del MACBA, en el marc del qual es va donar a conèixer l'obra seriada que l'artista Perejaume havia ideat per a l'organització. Més endavant, era el jardí de la llibreria Laie Pau Claris, l'espai de retrobada, reflexió i debat, per analitzar el moment de la llengua o per traçar línies estratègiques que caldria seguir.

Al llarg d'aquestes dues dècades, ha estat sempre un goig i un honor poder compartir reflexions i projectes amb Jordi Porta al si del Consell Consultiu de Plataforma per la Llengua i, també més recentment, al patronat de la Fundació Vincle, per enfortir el la relació entre els diversos territoris de parla catalana. Et trobarem a faltar!